Kun imetys tapahtuu oikein, sen ei kuuluisi aiheuttaa kipua. Jos imettäminen sattuu, syynä voi olla esimerkiksi hiivatulehdus tai liian kapea imuote.

Viimeksi päivitetty 9.8.2019

Varsinkin imetyksen alkuvaiheessa jokaisen imetyskerran aloittaminen voi kirpaista – herumisen alkaminen tuntuu joillakuilla sävähdyksenä. Nyrkkisääntö kuitenkin on, että kivun pitäisi mennä kokonaan ohi korkeintaan 30 sekunnissa. Jos ei mene, kyseessä ei ole herumiseen liittyvä kipu vaan jokin muu, esimerkiksi virheellinen imuote, ja siihen pitää hakea apua.

 



 

”Aivan imetyksen ensimmäisinä päivinä rinnat voivat kipeytyä, kun ne totuttelevat uuteen tehtäväänsä. Nännit ja nännipihat herkistyvät ja voivat aristaa tai kipeytyä – tällöin hyviä hoitomuotoja ovat ilmakylvyt, apteekista saatava lanoliinivoide tai imetyksen jälkeen rinnanpäähän puristettu maitotippa”, imetysohjaaja Greta Rossi kertoo.

Lue tästä, millä konsteilla ensimmäisten päivien aristusta voi helpottaa!

Jos kipu jatkuu imetyksen aikana tai vielä sen jälkeenkin, syynä voi olla esimerkiksi virheellinen imetysasento, lapsen väärä imuote tai jokin sairaus.

Huono imuote hankaa rintaa

Vauvan tulisi imetyshetken aikana napata rinta kokonaan suuhunsa nännipihaa myöten. Tällöin nännin kärki menee syvälle suuhun, aina pehmeään kitalakeen asti, eikä nänni hierry.

Jos imuote on liian kapea, vauva ei saa rintaa tarpeeksi syvälle suuhunsa ja nänni jää suun etuosaan. Tällöin nännin kärki hankaa kovaan kitalakeen ja saattaa kipeytyä. Huono imuote saattaa aiheuttaa haavaumia nänniin. Huono imuote saattaa johtua esimerkiksi vääränlaisesta imetysasennosta tai kireästä kielijänteestä – pyri selvittämään syy mahdollisimman pian!

Hiivatulehdus saa rinnat kipeiksi

Jos rinnat ovat polttavan kipeät ja nännejä kutittaa, syynä voi olla rintojen hiivatulehdus. Tulehtuneet nännit punoittavat ja saattavat muuttua jopa laikukkaiksi. Kurkista vauvan suuhun – jos kielen päällä ja poskien sisäpinnoilla näkyy valkoista peitettä, kyseessä mitä todennäköisimmin suun ja rintojen hiivatulehdus, eli sammas.

Sammaksen ensiapuna rintoja ja vauvan suuta voi sivellä miedosti happamalla nesteellä, esimerkiksi vichyllä, sokeroimattomalla puolukkamehulla tai laimennetulla sitruunan mehulla. Anna rinnoille paljon ilmakylpyjä, eli oleskele vedottomassa tilassa rinnat paljaina. Mikäli kipu on kova tai mikäli vaiva ei parane parissa päivässä, ota yhteyttä neuvolaasi – tarvitset lääkityksen hiivasienen nujertamiseksi.

Mistä apua?

Mikäli imetyksessä tuntuu olevan vaikeuksia, Imetyksen Tuki ry. auttaa sekä verkkosivuillaan, puhelimessa että sosiaalisessa mediassa.

Apua saa aina myös neuvolasta ja vauvan ensimmäisinä päivinä synnytyssairaalasta. Sairaaloilla on imetyspoliklinikoita, joilla imetysohjaajat auttavat pulmissa.

Lähteenä käytetty myös:
THL – kipu imettäessä
KSSHP – Rinnanpään sieni-infektio eli sammas
TAYS – rintojen hoito

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?