Raskausajan diabetes on vaarallinen sekä äidille että lapselle. Siksi sokeriarvoja seulotaan tarkasti korkeiden sokeriarvojen takia. Mutta mitä sokerirasituskokeessa oikeastaan tapahtuu? Vau.fi:n foorumin äidit käyvät läpi sokerirasituskokeen vaihe vaiheelta ja neuvovat, mitä kokeeseen menevän kannattaa ottaa huomioon.
Viimeksi päivitetty 23.11.2015
”Mitä sokerirasitustestissä tehdään? Pitäisi nyt sellaiseen sitten mennä, mutta jännittää mitä siellä tehdään. Pistetäänkö piikillä? Onko ällöä litkua?” nimimerkillä Apuva! kysyy Vau.fi:n foorumilla.
Sokerirasituskokeen läpikäyneet äidit kertovat nyt, mitä sokerirasituskokeessa oikein tehdään, ja mitä tulisi ottaa huomioon ennen kokeeseen menoa.
”Ei mun mielestä ollut ollenkaan hirveä kokemus”
”Ennen testiä on 12 tunnin paasto. Ensimmäisenä ne ottaa verta kyynärtaipeesta, siitä saadaan se paastoarvo. Sitte juodaan se litku”, Martza_91 kertoo.
”Mulla se oli vadelman makusta ja oikeestaan ihan hyvän makuista. Se meni ihan janoon, tosi makeeta se kyllä oli. Sitten tunniks odottelemaan, nukkua ei kuulemma saanu. Kun tunti oli mennyt, otettiin taas verta. Odottelua sitte vielä toinen tunti, ja vielä kerran otetaan verta”, hän kertaa.
Martza_91 istuskeli näytteiden oton välissä huoneessa, jossa oli telkkari ja lepotuolit. Odotteluaika kuuluu ottaa rauhallisesti, ja Martza_91 kertoo, että aika kului laboratoriossa melko joutuisasti puhelimella pelaillen ja telkkaria katsellen.
”Ei mun mielestä ollut ollenkaan hirveä kokemus”, hän toteaa, mutta lisää, että jotkut eivät kuulemma pysty yökkäilemättä nielemään litkua.
Huono olo koko kokeen ajan
”Tiukkaa teki. Onneksi ei tehdä alkuraskaudesta tai ei olisi mennyt alas eikä pysynyt sisällä”, nimimerkillä pikku muru kirjoittava äiti kertoo.
Pikku murulla oli huono olo koko kokeen ajan. Hän arvelee sen johtuvan pitkästä paastosta, joka labran myöhästelyn takia venyi lopulta 16 tuntiin.
”Litku on niin kuin tiivistemehua joisi, ja sitä täytyy pari kupillista yhteensä juoda”, Hillevi puolestaan kuvailee.
”Itselleni pahin oli tuo paasto ja sen tuoma heikotus ja oksetus. Sitten piti siellä sairaalan käytävällä maata kaksi tuntia tuskissaan odottamassa. Minä ainakin nukahtahtelin siinä välissä”, hän kertoo.
Ota kirja mukaan ja ajattele kaikkia ällöttäviä drinkkejä, joita olet baarissa juonut
”Kerran se vain kirpaisee”, Timantti* lohduttaa.
Timantti* kertoo, että kaikkien hänen juomiensa kamalan makuisien alkoholijuomien ajatteleminen auttoi hieman.
”Sillä sai tuon hyvin juotua, varsinkin kun tiesi, ettei ole krapulaa seuraavana aamuna”, hän vinkkaa.
”Litkun olen vetänyt ’ykkösellä alas’ joka kerta. Parempi kun ei liikaa maistele”, Aamu toteaa.
”Meillä ei ollut ofotteluhuoneessa mitään viihdykettä, tuolitkin oli varmaan tuotu aulasta. Onneksi oli kehotettu ottamaan mukaan lukemista”, Lya kertoo.
Millainen kokemus sokerirasituskoe oli? Osallistu keskusteluun: Sokerirasitustesti!