Viimeksi päivitetty 14.1.2019
Esikoiseni täytti lauantaina seitsemän vuotta (Seitsemän! Vastahan hän syntyi!), ja sunnuntaina vietimme hänen kaverisynttäreitään. Ne sujuivat niin jouhevasti, että halusin heti jakaa teillekin vinkkini sujuvien kaverisynttäreiden järjestämiseen. Täältä pesee:
Yhteissynttärit – monta kärpästä yhdellä iskulla
Esikoiseni eskarikaverin äiti ehdotti jo joskus alkusyksystä että pitäisimme yhteissynttärit kolmelle tammikuun kaverukselle. He ovat kaikki samassa esikoulussa, joten heillä on pitkälti samat kaverit, ja muussa tapauksessa olisimme järjestäneet kolmet erilliset juhlat suurin piirtein samoilla vierailla saman kuun aikana. Luulen, että kolmen lapsen juhliminen yhdellä kertaa oli palvelus myös vieraiden vanhemmille, sillä nyt heidän tarvitsi kyyditä lapsensa vain yksille synttäreille kolmien sijaan.
Yhteissynttärit mahdollistivat myös juhlien ulkoistamisen kohtuuhintaan, sillä juhlapaikasta koituneet kulut menivät kolmeen osaan. Lapsia oli paikalla kaikkiaan 30, mutta kolmen juhlakalun myötä aikuisiakin oli useampi, ja juhlat sujuivat todella helposti ja jouhevasti. Suosittelen ehdottomasti harkitsemaan tätä vaihtoehtoa, jos sinunkin lapsellasi on samoihin aikoihin syntyneitä kavereita.
Yksinkertainen on kaunista
Toki upeat fantasiakakut ovat vaikuttavia, mutta kuinka moni lapsi jaksaa istua nautiskelemassa kakusta, kun ympärillä on joukko kavereita ja lukuisia mahdollisuuksia leikkiin? Aika harva! Sen sijaan useimmat lapset rakastavat pikkunaposteltavaa, kuten karkkia, sipsejä ja keksejä.
Neuvoni onkin, että säästä kakut ja piirakat sukulaissynttäreille ja varaa kaverijuhliin pieniä ja nopeasti nautittavia herkkuja. Näissä juhlissa menimme juuri tuolla karkki-sipsi-keksi-limsa -linjalla, ja se tuntui riittävän lapsille paremmin kuin hyvin. Lapsijoukko viihtyi pöydän ääressä varttitunnin, jonka jälkeen he kirmasivat taas ympäri juhlatilaa hiukset hiestä märkinä.
Unohda vieraiden lahjonta
Tiedätte varmaan ne lahjapussukat, joita lapset usein kantavat kotiin synttäreiltä, joilla ovat olleet vieraina? Niin kivoja kuin ne ovatkin lasten mielestä, äitinä olen sitä mieltä, että herkuttelut voisi jättää juhliin. En siis kannata karkintäyteisiä pussukoita, joilla syventää sokerihumalaa vielä kotona – tai sitten raivota, kun natsimutsi kieltää lahjapussukan tyhjentämisen samana iltana.
Olen ehkä vähän old school, mutta lisäksi ajattelen, että lapsille tekee ihan hyvää oppia, että synttärisankari on se, jota lahjotaan – eivät vieraat. Yhteissynttäreillä ei ollut lahjapusseja, eikä kukaan niiden perään kysellytkään.
Lahjat auki vasta juhlien jälkeen
Jos kaverisynttärit ovat pienet, voi toki olla kiva ohjelmanumero avata lahjat jo juhlien aikana. Mutta suuremmissa juhlissa se vie liikaa aikaa, joka on pois leikiltä (ja riehumiselta). Kolmen lapsen ja lähes kolmenkymmenen vieraan synttäreillä olisi ollut järjetöntä avata lahjat juhlien aikana.
Niinpä vain keräsimme ne kasseihin ja avasimme kotona. Se myös ylläpiti sankarin juhlamieltä ja hillitsi juhlien päättymisen aiheuttamaa alakuloa, kun oli tiedossa jotain mitä odottaa. Vieraita voi toki kiinnostaa, mitä juhlakalu on mieltä saamistaan lahjoista, mutta lapset ovat keskimäärin melko suorasukaisia ja uskaltavat kyllä julistaa seuraavana päivänä eskarissa että ”Eiks ollut hieno legopaketti – se oli multa!”
Bonusvinkki vieraille: Millainen on hyvä lahja?
Kaverisynttärilahjat eivät yleensä ole kovin kalliita ja hyvä niin. Ainakin alle kouluikäiset lapset ilahtuvat melkeinpä mistä tahansa, joten suurta stressiä ei kannata lahjasta kehittää. Legopaketti on aina mieluisa lahja, ainakin meillä. Tällä kertaa erityisesti ilahduttivat myös leffaliput.
Ensimmäistä kertaa lapsi sai kaverisynttäreillä lahjaksi hieman rahaa, mikä sekin oli oikeastaan aika kiva juttu eskarilaiselle, joka opettelee rahan arvoa ja sen käyttöä. Lisäksi on aina ihanaa, jos lahjasta näkee, että sen saajaa on ajateltu. Jalkapallosta innostunut sankari ilahtuikin kovasti saamistaan jalkapallosukista ja urheilupaidasta.