Viimeksi päivitetty 14.4.2016
Urheilullisuus kulkee usein suvussa: aktiivisen perheen lapset ovat tyypillisesti liikunnallisempia kuin sohvaperunaperheen lapset.
Mutta kuinka paljon lapsen ja myöhemmin aikuisen aktiivisuuteen vaikuttavat geenit, kuinka paljon ympäristö ja mikä on raskausajan olosuhteiden vaikutus?
Hiirten juoksupyörät lukkoon
Yhdysvaltalaisen Baylorin lääketieteellisen yliopiston sekä Rice-yliopiston tutkijaväki laittoivat hynttyyt yhteen tarkoituksenaan selvittää, kuinka paljon äidin raskaudenajan liikunta vaikuttaa lapsen tulevaan liikuntahalukkuuteen.
Tutkimus tehtiin hiirillä. Hiirillä tiedetään olevan mieltymys liikuntaan. Hiiret nimittäin ravaavat omaksi ilokseen kymmenisen kilometriä päivässä.
Tutkijat valitsivat testiinsä geeneettisesti identtisiä hiiriä, ettei hiirten perimä vaikuttaisi testitulokseen. Kokeen kaikki äitihiiret odottivat hiirivauvaa geneettisesti samalle isälle. Hiiret jaettiin kahteen ryhmään. Toisten juoksupyörät laitettiin lukkoon ja toisten pyörät saivat olla auki.
Lukitun juoksupyörän hiirilapsista vähemmän aktiivisia
Tutkijat tarkkailivat hiirenpoikasten liikunnallista kasvua kohti aikuisuutta. Kaikki hiirilapset saivat juosta juoksupyörässä niin paljon kuin halusivat.
Lapsuudessa hiiret juoksivat melko samanlaisia määriä. Aikuisena ero raskausaikana enemmän ja vähemmän juosseiden ryhmien välillä alkoi kuitenkin kasvaa. Erot juoksuhalukkuudessa olivat merkittäviä kohti hiirten keski-ikää.
Vaikutus saattaa perustua hytkytykseen
Ei ole täysin selvää, miksi liikkuvien hiiriäitien lapset liikkuivat enemmän varsinkin keski-ikään tullessaan. Baylorin yliopiston pediatrian ja genetiikan professori Robert Waterland kommentoi johtamaansa tutkimusta New York Times -lehdessä:
”Kun äiti liikkuu, kohtu hytkyy. Tämä liike vaikuttaa niihin osiin sikiön aivoja, jotka vastaavat motorisesta hallinnasta ja käytöksestä”, Waterland kertoo.
Waterland pohtii, että vaikutus voi olla myös biokemiallinen. Liikunta vaikuttaa äidin aineenvaihduntaan. Kun sikiö saa äidin liikuntaan liittyviä aineita istukan kautta, sikiön geenit saattavat aktivoitua niin, että vaikutukset ovat elinikäiset.
Tutkimusjohtaja ei halua syyllistää äitejä
”On tärkeää, ettei yksikään äiti tulkitse tutkimustulosta kritiikiksi, jos hän ei ole harrastanut liikuntaa raskauden aikana. Raskauden kokeneet tietävät, miten väsyttävä raskausaika voi olla”, Waterland kertoo.
Hän kuitenkin suosittelee liikkumista silloin, kun siihen on mahdollisuus.
”Jos raskaana oleva nainen vain pystyy kävelemään, hölkkäämään, uimaan tai olemaan muuten aktiivinen, hän voi parantaa omaa terveyttään ja kenties myös istuttaa liikuntakipinän lapseensa”, Waterland sanoo.
Lähteet: Maternal exercise during pregnancy promotes physical activity in adult offspring, New York Times