Täysiaikaisten tyttövauvojen normaalipaino on 2,8-4,6 kg ja pituus 48-55 cm.
Täysiaikaisten poikavauvojen normaalipaino on 2,8-4,8 kg ja pituus 48-56 cm.

Viimeksi päivitetty 24.1.2018

Ensimmäiset viikot ovat nyt takanapäin, ja vauvasi on kahden viikon ikäinen. Tässä vaiheessa vauvasta puhutaan vielä vastasyntyneenä – tämä termi on käytössä, kunnes lapsi on ehtinyt kuukauden ikään.

 



 

Syntymäpaino saavutettu

Pieni vauva kasvaa vauhdilla. Nyt kaksiviikkoisena hänen tulisi olla saavuttanut syntymäpainonsa. Keskimäärin vauvan paino nousee tässä iässä 20-30 grammaa päivässä.

Kaksiviikkoisen pää on yhä suhteettoman suuri ja raskas muuhun vartaloon verrattuna. Jäntevimmät vauvat saattavat kuitenkin kannatella päätään aavistuksen jo tässä iässä.

Jos vauvasi syntyi talvella, voit alkaa nyt totutella häntä ulkoilmaan. Talvivauvan tulee olla kaksiviikkoinen ennen kuin voit lähteä vaunulenkille hänen kanssaan. Muistathan, että pakkasraja on -10 astetta.

Vauva muuttuu itkuisemmaksi

Kahden viikon iässä vauvan itkuisuus alkaa usein lisääntyä. Ei siis kannata heti huolestua, jos vauvasi tuntuu itkuisemmalta kuin aikaisemmin.

Jos vauvasi itkee yli kolme tuntia vuorokaudessa vähintään kolmena päivänä viikossa yli viikon ajan, kyseessä voi olla koliikki. Se voi alkaa jo toisen elinviikon aikana.

Lupa kynsienleikkuulle

Joko vauvasi napatynkä on irronnut? Jos ei, voit odottaa sen irtoavan hetkenä minä hyvänsä. Napatynkä irtoaa yleensä kahden viikon ikään mennessä.

Nyt voit myös alkaa leikata vauvan kynsiä. Alle kahden viikon ikäisen vauvan kynsiä ei suositella leikattavan, sillä aivan vastasyntyneen kynsivallin raja on vaikea erottaa. Vauvan kynsivallit tulehtuvat myös todella helposti.

Vauva ei liiku tarkoituksellisesti, vaan hänen liikkeensä ovat edelleen varhaisheijasteiden aikaansaamia. Vauva tarrautuu esineisiin, jotka asetetaan hänen käsiinsä ja imee sellaista, minkä saa suuhunsa – esimerkiksi puhdasta sormea.

Vauvasi ihmeelliset aivot

Vauvasi aivot painavat noin margariinipaketin verran, mikä on neljäsosa aikuisen aivojen painosta. Jo vastasyntyneellä lapsella on valmiina lähes kaikki hermosolut – yhteensä niitä on 100 miljardia!

Aivojen kehittyminen jatkuu syntymän jälkeen. Hermosolut kytkeytyvät pikkuhiljaa monimutkaiseen verkostoon. Nämä solujen väliset yhteydet ovat ajatusten ja kaikenlaisen oppimisen perusta.

Kokemuksemme vaikuttavat siihen, miten solut yhdistyvät toisiinsa. Lapsen elämän ensimmäisten kolmen vuoden aikana muodostuu suurin osa näistä yhteyksistä. Siksi elämän alku on uskomattoman tärkeä.

Vuorovaikutus on erittäin tärkeää lapsen aivojen kehitykselle, niin emotionaaliselle kehitykselle kuin oppimiskyvyllekin.

Kosketus on vuorovaikutuksen A ja O

Rakkaus ja huolenpito ovat avain hyvään vuorovaikutukseen sinun ja vauvasi välillä. Tällä hetkellä sinä olet lapsesi koko maailmankaikkeus. Vauvasi näkee kasvojesi ilmeet, kuulee äänesi, aistii tuoksusi ja makusi. Se tuntee, millä tavoin pitelet, hellit ja hoivaat sitä.

Kosketus on vauvalle erityisen tärkeää ja vahvistaa lapsen kokemusta omasta kehostaan ja ympäristöstään. Lämmin kosketus saa lapsen tuntemaan olonsa turvalliseksi ja vahvistaa biologisia järjestelmiä, jotka auttavat lasta myöhemmin hallitsemaan tunteitaan ja säätelemään stressiä.

Vauva pitää kirkkaista äänistä

Vauvasi kuulo on toiminut syntymästä lähtien, mutta kuulon kehitys jatkuu muutaman ensimmäisen viikon ajan. Eniten vauvat pitävät kirkkaista äänistä, mistä syystä puhumme vauvoille luontaisesti kirkkaalla, rytmikkäällä äänellä.

Kun vauvasi kuuntelee tätä vanhemmuuden kieltä, hän muuttuu tarkkaavaisemmaksi ja hänen sykkeensä kohoaa. Jo pienelle vauvalle puhuminen onkin tärkeä varhaisen vuorovaikutuksen muoto.

Kaksiviikkoinen vauva osaa matkia vanhempiensa ilmeitä. Taito katoaa 1-2 kuukauden iässä palatakseen myöhemmin vauvavuoden aikana. Näytä vauvallesi kieltä ja seuraa, matkiiko hän ilmettäsi.

Mitä mieltä olet artikkelista?