Lakritsia ja salmiakkia ei tulisi syödä lainkaan raskausaikana: niiden sisältämä glykyrritsiini heikentää istukan kykyä estää stressihormonien siirtyminen äidin elimistöstä sikiöön. Liiallinen stressihormonitaso vaikuttaa puolestaan negatiivisesti sikiön aivojen kehittymiseen.

Viimeksi päivitetty 14.2.2017

Runsas salmiakin ja lakritsin nauttiminen raskausaikana voi vaikuttaa negatiivisesti sikiön aivojen kehitykseen. Se saattaa muun muassa aiheuttaa muistamisen ja tarkkaavaisuuden ongelmia lapselle ja aikaistaa tämän puberteettia. Asiaa tutkittiin viime vuonna julkaistussa suomalaisessa Glaku-tutkimuksessa.

 



 

Tutkimuksessa verrattiin paljon lakritsia odotusaikana syöneiden äitien lasten kehitystä vähän tai ei lainkaan lakritsia raskausaikana syöneeseen verrokkiryhmään. Tutkimuksessa korkeaksi lakritsimääräksi määriteltiin yli 500 mg glykyrritsiiniä viikossa. Noin 11 prosenttia odottajista ylitti tämän rajan.

Lakritsin syönnillä yhteys tyttöjen varhaiseen puberteettiin

Tutkimuksessa selvisi, että paljon lakritsia syöneiden äitien lapsilla oli muita enemmän muistamiseen ja tarkkaavaisuuteen liittyviä haasteita, kuten esimerkiksi ADHD-oireita. Heillä oli myös keskimäärin seitsemän pistettä alempi älykkyysosamäärä. Lisäksi tyttölasten kohdalla äitien runsas lakritsin nauttiminen raskausaikana aikaisti puberteettia ja kasvupyrähdystä.

Tutkimuksessa havainnoitiin 12-vuotiaita lapsia, joten poikien puberteetin mahdollinen aikaistuminen ei vielä näkynyt. Poikien puberteetti alkaa hieman myöhemmin kuin tyttöjen.

”Vielä tässä vaiheessa on vaikea sanoa, onko kyseessä sukupuolispesifi yhteys. Myöhempi tutkimus tulee osoittamaan, pitääkö puberteetin aikaistuminen paikkansa myös poikien kohdalla”, kertoo psykologian akatemiaprofessori Katri Räikkönen.

Aikainen puberteetti voi johtaa mielenterveysongelmiin

Tyttöjen kohdalla purberteetin aikaistuminen lisää terveysriskejä. Aikaisempien tutkimusten mukaan tyttöjen aikaistunut puberteetti lisää mielenterveysongelmien riskiä. Esimerkiksi masennusriski on suurempi tytöillä, joiden puberteetti on alkanut keskivertoa aikaisemmin.

Koska mielenterveysriskeihin liittyy aina myös lukuisia muita vaikuttavia tekijöitä, Räikkönen ei halua vetää yhtäsuuruusmerkkejä raskausajan lakritsin syönnin ja lapsen myöhemmän masennusriskin välille.

Vältä lakritsia ja salmiakkia odotusaikana

Turvallisen glykyrritsiinin saannin rajaa ei ole pystytty määrittelemään. Koska haittamekanismi on monimutkainen, vaikutus on aina yksilöllistä. Räikkönen suosittelee, että odottajat välttäisivät salmiakin ja lakritsin syöntiä raskausaikana.

”Ei ole kuitenkaan syytä paniikkiin, jos on sattumalta syönyt laku- tai salmiakkituotetta. Äidit altistuvat myös tietämättään glykyrritsiinille. Merkitsemisvelvollisuus koskee ainoastaan tuotteita, joissa määrä on suuri”, Räikkönen kertoo.

Esimerkiksi hedelmämakeisissa voi olla glykyrritsiiniä makuaineena. On myös mahdollista, että joihinkin virvoitusjuomiin olisi lisätty glykyrritsiiniä makeutus- tai aromitarkoituksissa. Suurin osa glykyrritsiinituotteista on kuitenkin lakritsin tai salmiakin makuisia. Esimerkiksi salmiakkijäätelö tai lakritsijugurtti sisältävät glykyrritsiiniä.

”Glykyrritsiinimäärät vaihtelevat tuotteesta toiseen. Koska lakritsi on luonnontuote, glykyrritsiinipitoisuus voi vaihdella jopa saman tuotteen kohdalla riippuen siitä, kuka on glykyrritsiinituottaja”, Räikkönen huomauttaa.

”Lakua syönyt äiti ei ole tehnyt merkittävää haittaa lapselleen”

Glykyrritsiinin haitat ovat helposti havaittavissa vertailemalla suuria ryhmiä toisiinsa. Yksilötasolla lakritsia syöneen odottajan lasta on mahdoton tunnistaa.

”Jos eteeni laitettaisiin lapsia, en voi tunnistaa yhtään yksittäistä lakritsia tai salmiakkia runsaasti syöneen odottajan lasta. Lakua syönyt äiti ei ole tehnyt merkittävää haittaa lapselleen. Syntymän jälkeen tapahtuu paljon asioita, joihin voidaan vaikuttaa”, Räikkönen lohduttaa.

Runsaan saannin raja 500 mg viikossa – tarkista ylittyykö määrä sinulla

Tuotteissa harvemmin ilmoitetaan glykyrritsiinimääriä. Ilmoitusvelvollisuus täyttyy ainoastaan silloin, jos glykyrritsiiniä on runsaasti. Huolestuneen odottajan on siis vaikea arvioida, kuinka paljon hän on mahdollisesti syönyt ainetta.

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että vahvat salmiakkituotteet sisältävät enemmän glykyrritsiiniä kuin lakritsituotteet. Tässä joidenkin makeistuotteiden glykyrritsiinipitoisuuksia:

  • Pandan Lakupalat ja Pepe-patukat 140 mg / 100 g*
  • Panda Natural -lakritsituotteet 230 mg / 100 g
  • Fazerin Super Salmiakki 450 mg / 100 g**
  • Pantteri-makeiset 68 mg / 100 g
  • Tyrkish Peber 160 mg / 100 g
  • Fazerin Lakritsi Salmiak 1650 mg / 100 g
  • Fazerin Salmiakkipastillit 1725 mg / 100 g

* Pandan lakutuotteiden glykyrritsiinimäärän ilmoitti Orkla-konserni, johon Panda kuuluu.
** Fazerin makeisten glykyrritsiinimäärän ilmoitti Fazer.

Pandan Lakupalapussi sisältää 250 grammaa lakuja ja näin ollen 360 mg glykyrritsiiniä. Hieman vajaa puolitoista pussia Lakupaloja viikossa vastaa runsasta saantia. Vahvemmissa lakutuotteissa määrä ylittyy vielä helpommin. Pandan täytelakut puolestaan sisältävät vähemmän glykyrritsiiniä.

Salmiakin ystävät saavat helpommin runsaasti glykyrritsiiniä. Esimerkiksi jo yksi 40 gramman rasiallinen Salmiakkipastilleja sisältää 690 mg glykyrritsiiniä. Yhdellä salmiakkirasialla siis ylittää jo roimasti tutkimuksessa esillä olleen runsaan saannin viikkorajan.

Mekanismi on tunnettu jo pitkään

Eläinkokeiden perusteella saadun näytön pohjalta on ollut jo pitkään tiedossa, että lakritsin sisältämä glykyrritsiini vaikuttaa istukan toimintaan.

Vaikutus kulkeutuu sikiöön stressihormoni kortisolin kautta. Normaalisti äidin stressihormonitaso ei siirry sellaisenaan sikiöön, sillä entsyymi 11β-HSD2 estää kortisolin kulkeutumista istukan läpi sikiöön. Glykyrritsiini puolestaan estää tämän entsyymin toimintaa. Näin ollen paljon lakritia syöneiden äitien stressihormonit virtaavat suuremmissa määrin sikiöön.

Toisten odottajien istukat suodattavat lähtökohtaisesti enemmän kortisolia. Jos lähtökohta suodattamiseen on heikompi ja odottaja vielä nauttii runsaasti lakritsia ja salmiakkia, vaikutus on luonnollisesti suurempi.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?