Viimeksi päivitetty 18.9.2018
Aikana ennen lapsia minulla ei ollut hajuakaan, mitä välikausi- eli vk-vaatteet olivat. Tiesinköhän edes koko termiä? En muista. Pukeuduin keväällä ja syksyllä talvitakkia ohuempaan takkiin – that’s it. Olin onnellisen tietämätön softshell-hansikkaista, takkien vesipilareista ja kurahaalarien hyvistä ominaisuuksista.
Sitten sain lapsen, ja koko välikausitermistö lävähti vasten kasvojani. Ei ollutkaan samantekevää, minkä takin, haalarin tai ulkohousut pitkin ojia rymyävälle lapselle osti. Oli kiinnitettävä huomiota takkien tuulenpitävyyteen, kenkien goretex-kalvoihin ja haalareiden teipattuihin saumoihin.
Tiheä välikausiviidakko
Sittemmin lapsia on tullut kolme kappaletta lisää, mutta vieläkään en ole kovin hyvä välikausivaatteiden asiantuntija. Vk-viidakko on niin laaja ja tiheä, että saan siinä seikkailusta lähinnä päänsäryn. En ehdi enkä jaksa käyttää kohtuuttomasti aikaa vaatteiden ominaisuuksien tarkasteluun ja vedenpitävyyden vertailuun. Ehkä juuri tästä syystä hutiostoksiltakaan ei ole vältytty.
Nyt megahellekesä on viimein jäähtynyt välikausilukemiin. Äsken esikoiseni jalkapallotreenien merkeissä kentän laidalla värjötellessäni oli pakko myöntää, että syksy on eittämättä täällä. Tuuli oli sen verran viileä, että olisin itsekin kaivannut ylleni jotain hupparia lämpöisempää. Ajatukset harhailivat jalkapallon ääreltä vk-vaatteisiin ja siihen, mitä välikausivarastostamme löytyy, ja mitä vielä pitäisi hankkia. Näiden ajatusten innoittamana päätin tehdä koosteen välikausivarusteista, jotka ovat toimineet meillä erityisen hyvin.
Viisi vinkkiä välikauteen
1. Kurahaalari
Asuuko teilläkin taapero, joka tykkää ryönätä vatsaansa myöden kurassa? Suosittelen lämpimästi kurahaalaria! Yksi yhtenäinen vaatekappale on helppo pukea yhteistyöhaluttomallekin yksilölle, ja se suojaa tehokkaasti märältä ja lialta. Vuorillinen kurahaalari tekee pukemisesta vielä asteen helpompaa, mutta vuoritonkin ajaa asiansa hyvin.
2. Lippapipo
Tämä on oiva asuste erityisesti nyt, kun syyssäät ovat vielä kohtalaisen leutoja ja aurinkokin paistelee. Pipo suojaa korvia, ja lippa silmiä auringonsäteiltä. Laitoin juuri tilauksen nauhallisesta lippapiposta vetämään, jotta kuopuksellakin saadaan pipo pysymään päässä.
3. Henkselittömät kurahousut
Henkselit ovat toki mainiot, mutta eskari-ikäinen tai viimeistään koululainen saattaa vastustaa niitä. Ei henkseleitä, ne on ihan lapselliset, voi kuulua 6-vuotiaan suusta, vaikka hetkeä aiemmin sama lapsi antoi kypsyysnäytteen pieraisemalla pikkusisaruksensa naamaan. Onneksi kurahousuja saa myös henkseleittä. Ne ovat yhtä helppo vetää jalkaan kuin mitkä tahansa ulkohousut, ja nopeus tuntuu olevan valttia ainakin meidän hätähousumme kohdalla.
4. Jonathan-välikausihaalarit
Tämä ei ole maksettu mainos, vaan vilpitön mielipiteeni kolmen haalarin kokemuksella: Näissä on varsin passeli hinta-laatu -suhde! Haalarit kestävät hyvin käyttöä, ovat kohtalaisen edullisia ja ilahduttavat värikkyydellään. Kuosit ovat kaikkea muuta kuin tylsää sukupuolijaoteltua sinistä ja pinkkiä. Jonathan on lastenvaateliike Jesper Juniorin oma merkki.
5. Stonz-töppöset
Löysin Stonzit keskimmäisen lapseni vauva-aikana, ja olen siitä ikionnellinen. Nämä ovat aivan parhaat jalkineet pienelle. Ne ovat kevyet, pehmeät ja ergonomiset, ja juuri kävelemään oppinutkin pysyy niillä todistetusti pystyssä. Ne pitävät vettä ja tuulta ja sopivat välikerroksen kera myös talveen. Sanoinko jo: aivan parhaat!
Lastenvaatehankintojen ohella repäisin tänä syksynä ja ostin myös itselleni vk-vaatteet: vettä ja tuulta pitävän takin ja housut. Nyt kelpaa värjötellä leikkipuistossa!