Viimeksi päivitetty 11.12.2023
Kylmille jaloille löytyy kolme pääsyyllistä: vääränlaiset kengät, vääränlaiset sukat tai vääränlainen kenkien kuivaus.
Jos yksikin lenkki pettää, tuloksena on nihkeissä kengissä paleleva lapsi.
Kumisaappaat ja muovikengät eivät hengitä
Lapsen jalka hikoilee noin 2 dl nestettä päivässä. Jos tämä kosteus ei pääse kulkeutumaan pois iholta ja kengästä, lapsen jalat pysyvät jatkuvasti nihkeinä – ja alkavat helposti palella.
Esimerkiksi monet kumisaappaat eivät hengitä laisinkaan – varsinkin jos varret ovat tiukasti nilkan myötäiset. Halvat muovikengät eivät usein päästä kosteutta lävitseen.
Hyviä materiaaleja lasten kenkiin ovat esimerkiksi nahka, erilaiset goretex tai muut kalvosuojaukseen perustuvat laadukkaat materiaalit.
Kovilla pakkasilla voi ottaa käyttöön vaikka vanhat kunnon huopikkaat: villa eristää ja hengittää mitä parhaiten!
Hyvät sukat ovat tärkeä lämmönlähde
Kenkien hengittävyyden lisäksi huomio kannattaa kiinnittää sukkiin. Kun lapselle ostetaan laadukkaat kengät, on tärkeää hankkia myös sukat, jotka mahdollistavat erilaisten ominaisuuksien täyden hyötykäytön.
Villa-akryylisekoitesukka on erinomainen valinta silloin, kun on tarkoitus ulkoilla pitkiä aikoja. Villan kuidut siirtävät kosteuden pois iholta imemättä sitä itseensä ja jättävät näin ihon kuivaksi. Akryyli tuo mukanaan kestävyyttä, jota sukilta usein vaaditaan. Näiden sukkien huono puoli on usein liukkaus sisällä – laminaatti, parketti tai jopa sileä muovilattia lipsuu sukkien alla ikävästi.
Puuvillasukka puolestaan on ulkoilusukaksi kaikkein huonoin valinta, sillä se kyllä imee kosteuden, mutta ei siirrä sitä eteenpäin – ainakaan ennen kuin on jo aivan likomärkä. Seurauksena on alituisesti nihkeä jalka, joka sen vuoksi myös palelee.
Liukuestesukkia on hyvä vällttää kenkien sisällä, sillä ne estävät jalkaa liikkumasta luonnollisesti kengässä. Edestakainen liukumaliike on tärkeää normaalille askellukselle.
Kuivataanko kengät oikein?
Jos lapsen kengät ovat sekä vedenpitävät että hengittävät ja sukatkin ovat oikeanlaiset, mutta lapsen jalat ovat silti kylmät, kannattaa tarkistaa niin omat kuin päiväkodin toimintatavat.
Eräs yleinen virhe on laittaa kengät samaan kuivauskaappiin vaatteiden kanssa. Kuivaustehosta riippuen kaappi saattaa ehtiä kuivata vaatteet määräajassa, mutta kenkien paksu materiaali kuivuu hitaammin – aamupäivän leikeistä kostea kenkä on iltapäivällä kostea jo ulos lähdettäessä, joten jalka alkaa palella viileässä ulkoilmassa nopeasti.
Ratkaisuna voi olla joko erillisten kenkäkuivurien hankkiminen tai sitten kaksien kenkien pakkaaminen lapsen mukaan: toiset aamukäyttöön, toiset iltapäivään.
Bonusvinkki: Jyväpussi tai jalkakylpy lämmittävät jalat hetkessä
Jos jalat tuntuvat ikävästi jääkalikoilta, lämmin jalkakylpy tai mikrossa lämmitettävä jyväpussi tuovan jaloille suloisen lämmön hetkessä.
Kun jalat lämpiävät, monesti yleinenkin vilutus kaikkoaa samalla.