Viimeksi päivitetty 24.6.2018
Tulihan se sieltä, juhannusaatto. Perinteitä kunnioittaen sää viileni entisestään juuri keskikesän juhlaan sopivasti. Täällä Turun seudulla on mittarista riippuen nyt 10-12 lämpöastetta, tuulee ja sataa.
Katselen tuulessa heiluvia puita ja maata vihmovaa sadetta ikkunasta unilämmin vauva sylissäni nukkuen, ja juuri nyt minua ei harmita ollenkaan viettää juhannusta kotosalla. Mies lämmittää saunaa ja savustaa kalaa, ja siinä onkin suurin piirtein kaikki, mitä tälle illalle tarvitsen.
Kakku keskikesän juhlaan
Tai no, jälkiruokaa kaipailen myös – jotain kesäistä, kun sää ei sellainen kerran ole. Juhannuksen vieton nimissä en kirjoita tänään pitkää saati syvällistä postausta, mutta jaan kanssanne varsin maistuvan ja keskikesän juhlaan sopivan kakkureseptin. Se on hieman sovellettu versio Kodin Kuvalehden reseptistä. Tämä torttu maistuu niin lapsille kuin aikuisillekin!
Britakakku raparperitwistillä
Pohja:
- 125 g margariinia
- 1 dl sokeria
- 3 keltuaista
- 1,5 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 dl maitoa
Marenki:
- 3 valkuaista
- 1,5 dl sokeria
Päälle:
- 3 dl vispikermaa + 1 tl vaniljasokeria
- 1 l mansikoita
- 2-3 raparperin vartta
- 2 dl vettä
- 0,5 dl sokeria
Vaahdota rasva ja sokeri. Erottele keltuaiset ja valkuaiset ja lisää keltuaiset rasvan ja sokerin sekaan. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi myös maito. Sekoita hyvin. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ohueksi levyksi.
Vatkaa valkuaiset sokerin kanssa napakaksi vaahdoksi. Levitä vaahto taikinapohjan päälle pellille siten, että se ei yllä aivan taikinan reunaan asti.
Paista uunin alatasolla 175 asteessa 20-25 minuuttia. Jäähdytä.
Vaahdota kerma vaniljasokerin kanssa. Leikkaa raparperit parin-kolmen sentin pätkiksi. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon sokeri. Lisää raparperit, kun sokeri on liuennut. Hauduta raparpereja muutama minuutti ja nosta ne pois liemestä, kun ne ovat hieman pehmenneet. Viipaloi mansikat.
Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Levitä pohjalle raparperia, sitten kermavaahtoa ja mansikkasiivuja. Nosta toinen kakkulevy päälle ja koristele päällinen kermavaahdolla ja mansikoilla. Tarjoa kakku melko nopeasti täyttämisen jälkeen, ettei marenki muutu vetiseksi. (Minusta tämä on kyllä hyvää vielä seuraavanakin päivänä.)
Kas noin. Suosittelen kokeilemaan – vaikka juhannuspäivän jälkkäriksi. Kirpakka raparperi tasapainottaa ihanasti kakun makeutta ja on mansikan kanssa loistava yhdistelmä.
Nyt jatkan juhannuksen viettoa perheen parissa. Ihanaa keskikesän juhlaa – koleasta kelistä huolimatta!
Lisää Uusperhesatulta:
Lue myös:
Muita tämän lukeneita kiinnostivat myös:
Lue myös: