Viimeksi päivitetty 13.6.2023
Lämpimien ilmojen saapuessa monen imettäjän mieleen hiipii huoli: miten helle vaikuttaa imettämiseen?
Kun lämpötila keikkuu kahdenkympin yläpuolella ja kaikkia hikoiluttaa, on tärkeää huolehtia sekä äidin että vauvan nestetasapainosta: imettämällä vauvaa ja juomalla itse vettä.
Rintamaito on riittävä neste täysimetetylle
Usein kuulee helteillä sanottavan, että vauvalle on annettava vettä jotta hän ei kuivu. Totuus kuitenkin on, että ainoastaan rintamaitoa saavalle vauvalle imetys riittää nesteytykseksi helteelläkin.
Mikäli vauva syö jo kiinteitä, voi vesihuikka imetyksen lisäksi olla tarpeen. Isommat vauvat voivat helteellä herkutella (ja samalla viilentää oloaan) vaikkapa äidinmaidosta pakastetulla ”mehujäällä”.
Täydellistä ravintoa kuumalla säällä
Rintamaidosta noin 90 % on vettä. Sen lisäksi rintamaidossa on niin suoloja kuin sokereita, joten se on oikeastaan parasta ravintoa helteellä.
Äidinmaito on todella nerokas juoma: se muuttuu aina vauvan tarpeiden mukaisesti. Kuumalla säällä maito muuttuukin vesipitoisemmaksi, ja sammuttaa näin vauvan janon tehokkaammin.
Helteellä vauva juo enemmän
Maidontuotannossa on kyse kysynnän ja tarjonnan laista: mitä enemmän maitoa poistuu elimistöstä, sitä enemmän sitä muodostuu. Imettävän äidin on kuitenkin syytä huolehtia omasta ravinnonsaannistaan ja juoda tavallista enemmän.
Kun vauvaa imetetään vauvan tahtiin, maito ei yhtäkkiä lopu. Helteellä vauva vaatii maitoa enemmän, mikä myös lisää maidontuotantoa.
Tarkkaile vauvan pissaa
Mikäli vauvan pissan väri alkaa tummua tai pissa alkaa haista voimakkaalle, on syytä tehostaa imetystä.
Myös pissavaippojen määrän väheneminen kertoo vauvan nestehukasta. Normaalisti vauva kastelee noin 5-6 pissavaippaa päivässä.
Suojaa rinnat auringolta ja viileältä
Imettävä äiti voi suojautua auringolta aurinkorasvan avulla, kunhan rasvaa ei joudu vauvan suuhun. Rintoja ei tarvitse erityisemmin suojata kesällä, ellei oli kovin taipuvainen tiehyttukoksille.
Toiset saavat tukoksia herkemmin kuin toiset. Mikäli taipumusta tukoksille on, kannattaa olla lämpimälläkin tarkkana, ettei esimerkiksi tuuli pääse kylmettämään rintoja.
Onko uiminen turvallista imettäjälle?
Järvi- tai merivedessä uiminen on turvallista imetysaikana, vaikka vesi olisikin viileää. Viileä vesi ei aiheuta rintatulehdusta, sillä rintatulehdus vaatii aina bakteeritartunnan.
Tukosherkillä imettäjillä tiehyttukoksen riskiin kylmä voi tosin vaikuttaa. Siksi uimaan mennessä tukosherkkiä rintoja kannattaa imettää tai lypsää tyhjemmiksi ennen uintihetkeä.