Raskaaksi tuleminen ei todellakaan aina tapahdu helposti, ja etenkin jos yritys on jatkunut pitkään, sitä on valmis yrittämään kaikki keinot onnistuakseen.

Viimeksi päivitetty 8.3.2024

Vippaskonsteja ja uskomuksia raskaaksi tulemiseen liittyen on monia: Jotkut neuvovat nostamaan jalat ylös rakastelun jälkeen ja jotkut vannovat greippimehun nimeen.

 



 

Mutta se, mikä oikeasti lisää mahdollisuuksia, on oman kuukautiskierron tunteminen. Helppo tapa aloittaa tutustumista omaan kiertoon ja lisätä raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia on seurata aamulämpöä.

Lämpömentelmä toimii epäsäännöllisessäkin kierrossa

Joillakin naisilla kuukautiskierto on säännöllinen, ja siinä tapauksessa ovulaatioajankohdan päätteleminen on helppoa, sillä yleensä munasolu irtoaa munajohtimesta noin 12-14 päivää ennen kuukautisten alkua.

Tämä ovulaation laskemistapa ei kuitenkaan ota huomioon sitä, että aina ovulaatiota ei tapahdu ja harvemmin kukaan pystyy päivälleen määrittämään ovulaatiota edes säännöllisessä kierrossa. Lämmön seuraaminen ei edellytä kierron tasaisuutta, vaan se helpottaa ovulaation bongaamista niin säännöllisessä kuin epäsäännöllisessäkin kierrossa.

Löydä normaalilämpösi

Jokaisella naisella on kuukautisten aikaan ns. normaalilämpö. Itselläni se on noin 36,2-36,3 astetta. Ovulaation jälkeen lämpötila kohoaa selvästi normaalilämpöä korkeammalle. Ennen lämpötilan kohoamista, juuri ovulaation aikaan, ruumiinlämpö tekee pienen koukkauksen alaspäin.

Itselläni lämpötila ovulaation aikaan putoaa alle 36 asteen, yleensä se on noin 35,8-35,9 asteeseen. Tämän pudotuksen jälkeen, ovulaation tapahduttua, ruumiinlämpö lähtee selkään nousuun. Itselläni ovulaation jälkeen lämpötila nousee 36,9-37 asteen hujakoille. Mikäli hedelmöittyminen on tapahtunut, lämpötila pysyy korkealla. Jos lämpötila lähtee putoamaan, tietää se kuukautisten ilmestymistä.

Vaihtelua noin aste

Lämpötilojen vaihtelut ovat jokaisella omanlaisiaan, mutta yleensä vaihtelua lämmön nousussa on noin 0,5-1 astetta. Tarkoitus on siis löytää omasta kierrosta:

● normaalilämpö = lämpötila kuukautisten aikaan
● ovulaatiolämpö = pieni notkahdus alaspäin normaalilämmöstä
● ovulaation jälkeinen lämpö = normaalilämpöä 0,5-1 astetta korkeampi lämpötila.

Mittaa lämpö ennen sängystä nousemista

Lämpötilan mittaamisessa olennaista on se, että se tehdään heti heräämisen jälkeen, ennen sängystä nousemista, ja että mittauslaite on aina sama. Mittaus on näppärintä tehdä suusta, sillä kainalo ei anna tarpeeksi tarkkaa tulosta.

Otollisinta olisi, että lämpötilan mittaus tehtäisiin suunnilleen samaan aikaan joka aamu, mutta tietenkään se ei aina ole mahdollista. Itse pystyn kyllä jatkamaan unia mittauksen jälkeen, joten minulla on kello joka tapauksessa herättämässä samaan aikaan joka aamu.

Mittauksessa on hyvä ottaa huomioon myös se, että esimerkiksi edellisyön juhliminen, sairastelu tai hyvin vähäinen yöuni saattavat vaikuttaa yksittäisiin mittaustuloksiin. Siitäkin huolimatta kokonaiskuvaa seuraamalla ovulaation havaitseminen on yleensä mahdollista.

Kuumemittari tai ehkäisytietokone avuksi

Mittausvälineiksi kelpaa vallan hyvin tavallinen, tarkka kuumemittari. Tulosten kirjaamiseen voi käyttää perinteiseen tyyliin paperia ja kynää, mutta myös puhelimille on saatavilla monenlaisia ovulaatiolaskureita, joihin tiedot voi syöttää.

Mikäli haluaa hifistellä ja on valmis sijoittamaan mittailuun rahaa, niin ehkäisytietokone on tähän hommaan mitä oivallisin väline. Minulle hormonaalinen ehkäisy ei sovi ja olenkin käyttänyt ehkäisytietokonetta sekä ehkäisyyn että raskaaksi tulemiseen.

Ehkäisytietokone opettaa oman kierron

Ehkäisytietokoneen käyttö opetti minut seuraamaan kiertoani niin hyvin, että tiedän hyvinkin tarkkaan milloin ovuloin.

Ehkäisytietokoneet perustuvat juuri aamulämmön mittaamiseen. Ne arkistoivat tuloksesi ja kertovat, milloin olet hedelmällinen. Ne siis käytännössä tekevät saman asian kuin kuumemittari ja muistiinpanovälineet, mutta säästävät tulosten kirjaamisen ja analysoinnin vaivalta.

Lämpötilan nousu kertoo otollisen ajan olevan jo ohi

Otollinen aika raskautumiseen on luonnollisesti silloin, kun munasolu irtoaa. Myös ennen ovulaatiota tapahtunut rakastelu voi saattaa raskauden aluilleen, sillä siittiöt voivat parhaassa tapauksessa säilyä jopa viikon munajohtimessa.

Kuitenkin, kun ottaa huomioon, että siittiöt ovat parhaassa iskussa pari päivää ja munasolu säilyy hedelmöityskykyisenä noin vuorokauden, on todennäköisintä aikaa hedelmöittymiselle vain muutamia päiviä.

Seksiä ”kylminä päivinä”, jos haluat vauvan

Lämpömenetelmässä normaalilämmön notkahtaminen alaspäin kertoo siis ovulaation olevan käsillä ja silloin hedelmöittymiseen on hyvät todennäköisyydet. Kun aamulämpö on lähtenyt nousemaan, on jo epätodennäköisempää tulla raskaaksi.

Parhaat hetket hedelmöittymiselle ovat siis lämmön notkahduspäivänä, ja muutamia päiviä ennen sitä.

 

Doulalla on lisää asiaa:

 

Muita tämän lukeneita kiinnostivat myös:

 

Mitä mieltä olet artikkelista?