Täysimetetylle terveelle lapselle vesi ei ole tarpeen – edes helteisellä kelillä. Äidinmaidossa on nimittäin noin 87 prosenttia vettä. Se toimii mainiosti myös janojuomana helteellä. Vesi ei kuitenkaan ole mitään myrkkyä vauvalle, joten asiasta ei kannata ottaa paineita.

Viimeksi päivitetty 22.7.2018

Täysimetetylle vauvalle ei tarvitse antaa vettä

Vesi ei ole tarpeellista täysimetetylle pienelle vauvalle. Kehitysmaissa veden antaminen vauvalle voi olla jopa vaarallista.

 



 

WHO:n suosituksien mukaan vettä ei pidä antaa vauvalle. Erityisesti maissa joissa vesi ei ole puhdasta, veden antamiseen sisältyy infektioriski”, Imetyksentuen koulutuskoordinaattori Niina Mäkinen kertoo.

Suomessa vesi on puhdasta. Veden antaminen syö kuitenkin tilaa ruualta eli äidinmaidolta.

”Mitä pienempi vauva, sitä suuremman osan vesi muodostaa ravinnosta”, Mäkinen huomauttaa.

Runsaan vesimäärän antaminen pienelle vauvalle voi vähentää äidinmaidon tuotantoa ja johtaa näin ollen rintamaidon riittämättömyyteen.

Osittaisimetetyn ja korvikkeita juovan vauvan tilanne on sama: vauvalle ei tarvitse antaa vettä

Jos lapsi on terve, alle 4 kk ikäinen ja korviketta syövä vauva, hänkin saa kaiken tarvitsemansa nesteen korvikkeesta. Lisätty vesi ei ole tarpeen.

”Korvike korvaa äidinmaidon, ja on silloin yksinomainen ravinnon lähde. Kun lapsi aloittaa kiinteät, niiden myötä lapsen ruokavalioon kuuluu myös vesi”, THL:n tutkimusprofessori Suvi Virtanen kertoo.

Virtanen neuvoo vanhempia käyttämään maalaisjärkeä: Vedestä ei ole terveelle lapselle hyötyä, söi vauva sitten rintamaitoa tai korviketta, mutta jos vettä on mennyt antamaan, siitä tuskin on mitään haittaa – ellei sitten vauva juo vettä niin paljon, että vesi korvaa pääasiallista energianlähdettä.

Jos vauva tarvitsee kuumasta säästä johtuen lisänesteytystä, rintamaito sopii myös siihen tarkoitukseen.

Vettä annetaan joskus terveyssyistä vauvalle

On tilanteita, jolloin vettä on annettava myös pienelle vauvalle.

”Jos vauvalla on jokin terveydellinen ongelma, silloin täytyy noudattaa terveyskeskuksen ohjeita ja antaa vettä vauvalle. Yksi tällainen tilanne on ripulitauti, jossa tarvitaan myös elektrolyyttejä”, Virtanen huomauttaa.

Jos lasta imetetään, rintamaitoa kannattaa antaa myös kipeälle lapselle.

”Ripuloivaa, oksentelevaa tai kuumeista lasta kannattaa imettää tiheästi. Äidinmaitoa voi myös lypsää ja tarjota vauvalle pieniä määriä kerrallaan esimerkiksi lusikalla. Äidinmaito sisältää runsaasti vasta-aineita ja hyviä suolistobakteereita, jotka edistävät toipumista. Imetys tarjoaa samalla myös lohtua ja kivunlievitystä vauvalle”, Mäkinen sanoo.

Alle 6-kuukautista ripuloivaa tai oksentelevaa vauvaa on syytä käydä näyttämässä terveyskeskuksessa heti, jos pissavaippojen määrä vähentyy.

Kiinteiden yhteydessä suositeltu vauvan ruokajuoma on vesi – ei maito eikä mehu

Tavallista lehmänmaitoa ei suositella alle 1-vuotiaille. Hapanta maitoa voi suosituksen mukaan antaa jo 10 kk vanhalle vauvalle. Happamissa maitotuotteissa on lasten suoliston mikrobiston kehitykselle suotuisia mikrobeja.

Mehu puolestaan totuttaa lapsen makeaan ja antaa mutans steptokokki -bakteerille mahdollisuuden reikiinnyttää lapsen hampaat. Mehua ei suositella pienen lapsen ruokavalioon laisinkaan.

Mitä mieltä olet artikkelista?