Disney-tuotanto ja japanilaiset piirretyt. Erityisesti niitä kannattaa välttää, jos haluaa rajoittaa lastensa väkivallan katselua. Läheskään kaikki tv:n "lastenohjelmat" eivät sovi kaikenikäisille lapsille, mediatutkija Annikka Suoninen sanoo.
Viimeksi päivitetty 9.6.2008
Kaikki piirretyt eivät ole lastenohjelmia. (Kuva: Comedy Central) |
Kolmannes tarjonnasta liian väkivaltaista
Suoninen kävi läpi seitsemän kotimaisen kanavan viikon lastenohjelmat syksyltä 2006.
Noin kolmannes kaupallisten televisiokanavien lastenohjelmatarjonnasta ei ollut hänen mielestään sopivaa katsottavaa pienimmille lapsille väkivaltaisen sisältönsä takia.
Asenteelliset ylilyönnit räikeimpiä ulkomaisissa piirretyissä
Yleisradion lastenohjelmissa ei esiintynyt väkivaltaa, mutta niidenkin välittämä kuva etnisyydestä tai sukupuolesta saattoi olla rajoittunut.
Tutkijan mielestä rajuimmat asenteelliset ylilyönnit löytyivät ulkomaisista animaatiosarjoista.
Japanilaiset lastenohjelmat ovat usein aika rajuja jo siksi, koska japanilaisten suhde mediaväkivaltaan on erilainen kuin Suomessa, Suoninen kirjoittaa kolumnissaan lapsiasiavaltuutetun nettisivuilla. Lisäksi nuorille tai aikuisille tarkoitetut anime-sarjat sekoitetaan usein lastenohjelmiin.
Disney-tuotannotkin ovat tutkijan mukaan usein melko väkivaltaisia – eivätkä edes teknisesti erityisen laadukkaita.
Ohjelmia sijoitellaan miten sattuu
Lisäksi ohjelmien sijoittelussa ei näyttänyt olevan kovin selvää logiikkaa: kahden väkivaltaisen sarjan välissä saatetaan esittää selvästi nuoremmille lapsille suunnattu ohjelma tai päinvastoin, Suoninen kirjoittaa.
Tutkija ihmettelee kolumnissaan myös, miksi lastenohjelmia ei näytetä parhaaseen televisionkatseluaikaan muilla kuin kaupallisilla ja maksullisilla kanavilla.
”Saattaisipa joku varttuneempikin katsoa mieluummin hyviä lastenohjelmia kuin kaikkien kanavien prime timen täyttävää tosi-tv:tä tai toinen toistaan seuraavia uutislähetyksiä”, Suoninen kirjoittaa.
Liikenne- ja viestintäministeriö teetti tutkimuksen lastenohjelmista lapsiasiavaltuutetun aloitteesta. Tutkimus on tehty Jyväskylän yliopiston nykykulttuurin tutkimusyksikössä ja julkaistu liikenne- ja viestintäministeriön julkaisusarjassa.
Lue Suonisen kolumni: On televisiossa tarjolla lapsillekin…