Viimeksi päivitetty 23.7.2018
Öljy saa äitiysfysioterapeutti Terhi Elon kädet kiiltämään lempeän hämärässä huoneessa. Varmoin ottein hän nappaa tyynyn päällä pötköttelevän Eliaksen, 3 kk, jalasta kiinni, ja alkaa vetää käsiään hellästi ihoa pitkin reidestä kohti varpaita.
”Tämän tekniikan nimi on intialainen lypsäminen. Se auttaa vapauttamaan jännitystä jaloista”, Elo kertoo rauhallisella äänellä.
Elon opettama vauvahierontatyyli on lähtöisin Intian Keralasta, jossa se kuuluu osaksi vauvan jokapäiväista hoitoa. Kaikki vanhemmat silittelevät lapsiaan, se on tiedostamaton ele joka luo yhteyttä vanhempien ja jälkikasvun välille. Hieronta on silittelyn ”seuraava taso”, joka vaatii pientä harjaantumista, mutta myös tuo silittelyä suuremmat palkkiot.
Tuntoaisti kehittyy ensimmäisenä
Tuntoaisti on aivan pienen vauvan aisteista kehittynein: silmät eivät tarkenna kunnolla, korvat eivät osaa vielä erotella ääniä ja makumaailmakin koostuu vasta maidon tai korvikkeen toistuvista aromeista. Ihon reseptorit ovat kuitenkin olleet paikoillaan ja valmiudessa jo pitkään, kun vauva on kohdun pimeydessä alkanut tutustua itseensä ja ympäristöönsä.
Oksitosiini liikkeelle
”Iho ja hermosto kehittyvät alkiolle samasta solukerroksesta, ektodermistä. Ihon stimulointi rauhoittaa myös hermostoa, ja samalla se saa mielihyvähormonit virtaamaan verenkiertoon,” Elo sanoo.
Erityisesti hierominen vapauttaa oksitosiinia. Sen ansiosta hierotun olo alkaa tuntua rauhalliselta ja pehmeän pöppyräiseltä – oksitosiini on myös se sama hormoni, jonka erittyminen käynnistää synnytyksen ja saa maidon nousemaan äidin rintoihin.
Hoidetaan myös äitiä
Elon filosofia on hoitaa äitiä ja lasta yhtälönä, ei vain jompaakumpaa. Jos vauva on kipuinen, hän itkee paljon, mikä puolestaan saa äidin stressaantumaan. Kierroksilla käyvä äiti antaa vauvalleen signaaleja, jotka viestivät hälytystilasta, ja lapsen on vaikea rauhoittua kunnolla – mikä taas johtaa hermostumiseen ja mahdollisesti lisävaivoihin.
”Hermostumisen kierre on saatava katki ja äitiin valettua uskoa ja positiivisuutta. Ne tietysti lähtevät siitä, että lasta autetaan ja lapsen vointi kohenee – eli esimerkiksi hieronnan avulla saadaan autettua vauvan suolistoa poistamaan ilmaa niin, ettei se kivistä vatsassa”, Elo luettelee.
Hierotaan hyväntuulista vauvaa
Myös konkreettinen auttaminen on paikallaan. Äidin hierominen vaikkapa vain viisi minuuttia auttaa häntäkin rentoutumaan ja rauhoittumaan – olemaan paremmin yhteydessä vauvaan.
”En koskaan hiero vauvaa, jos hän itkee. Itkevä vauva on hälytystilassa, hän ei pysty rentoutumaan ja hyötymään hieronnasta. Tällöin voi olla hyödyllisintä antaa äidin pidellä vauvaa niin kauan kuin on tarvis, ja hieroa sillä aikaa äitiä”, Elo painottaa.
Lue myös: