Varpajaiset eli isän juhla lapsen syntymän jälkeen on yhdelle tärkeä perinne, mutta toisen mielestä lähinnä hölmö tapa. Lue varpajaiskokemuksista ja kerro, mitä mieltä itse olet tuoren isän juhlasta.

Viimeksi päivitetty 30.6.2022

Varpajaiset ovat juhla, jonka tuore isä järjestää omille ystävilleen lapsensa syntymän kunniaksi. Varpajaisia vietetään tavallisesti pian vauvan syntymän jälkeen.

 



 

Varpajaisten historiaa – ennen juhlittiin vasikkaakin

Varpajaisilla on pitkät perinteet. Ennen vanhaan maalaisyhteiskunnassa varpajaisiin tuotiin tuomisina ruokaa, kangasta ja vaatetta vauvan aiheuttamaa työtaakkaa helpottamaan.

Varpajaisten vietto ei rajoittunut vain ihmisvauvojen syntymän juhlistamiseen, vaan niitä saatettiin viettää myös uuden varsan tai vasikan syntymän kunniaksi.

Alunperin varpajaisten kerrotaan olleen naisten perinne. Aikana ennen sairaalasynnytyksiä ja lääkkeellisiä kivunlievityksiä naiset tulivat avustamaan synnyttäjää ja synnytyskipuihin tarjottiin viinaa. Synnytyksen jälkeen avustajanaiset sitten ryyppäsivät varpajaisia ja söivät voita, lihaa ja leipää.

Nykypäivän varpajaiset: konjakinhuuruiset kaveribileet

Nykyään varpajaiset ovat useimmiten vain isän juhla. Yksinkertaisimmillaan varpajaiset ovat pieni illanvietto miesporukassa kotona tai kaupungilla, mutta varpajaisia saatetaan juhlia myös pidemmän kaavan mukaan esimerkiksi mökillä tai vuokratussa juhlatilassa.

Tuoreelle isälle tuodaan usein varpajaislahjoja: perinteisesti konjakki- tai viskipullo, sikareita, vauvanhoito-opas tai vaikkapa uuden isän selviytymispakkaus. Monesti myös vauvaa muistetaan vauvalahjoin.

Lue myös: Lapsivuodelahja – palkinto synnytyksestä?

Juhlia vai ei? ”Isän paikka on perheen luona”

Isäksi tuleminen on iso asia miehen elämässä. Vauvan odotus on ollut pitkä matka myös miehelle, ja isyys on monen mielestä juhlimisen arvoinen juttu.

Varpajaisjuhlinta herättää kuitenkin keskustelua: kannattajat kokevat varpajaiset hienona miesten perinteenä, vastustajien mielestä tuoreen isän paikka on perheen luona kotona, ei huvielämän pyörteissä.

Lue myös: Vauvakutsuilla juhlitaan elämää

Mitä mieltä sinä olet? Osallistu gallupiin!

 

Varpajaiskokemuksia

”En pannut pahakseni”

Mies juhlisti varpajaisia heti vauvan syntymästä seuraavana päivänä. Olin itse vielä sairaalassa vauvan kanssa, enkä pannut pahakseni vaikka mies käväisi viihteellä. Mieluummin niin, kuin että olisi lähtenyt juhlimaan heti laitokselta kotiutumisemme jälkeen.

Äiti, yksi lapsi

”Aina tärkeä juttu”

Olen viettänyt varpajaisia jokaisen kolmen lapsemme syntymän jälkeen. Juhlat ovat menneet aina samalla perinteisellä kaavalla: saunailta miesporukassa, konjakkia ja sikarit. Varpajaiset ovat olleet minulle aina tärkeä juttu.

Isä, kolme lasta

Ei tapana, hölmö perinne

Mies ei ole viettänyt varpajaisia kummankaan lapsemme syntymän jälkeen. Hänen kaveripiirissään ei ole ollut tapana järjestää varpajaisjuhlia. Omasta mielestäni koko varpajaisperinne on aika hölmö. Vastasyntynyt ansaitsee molempien vanhempien täyden huomion, se on väärä aika karata juhlimaan.

Äiti, kaksi lasta

Vasta pari kuukautta syntymän jälkeen

Vietin varpajaisia vasta kun lapsi oli kahden kuukauden ikäinen, sillä halusin järjestää kunnon juhlat mutta en tohtinut lähteä kotoa heti lapsen synnyttyä. Varasin varpajaisia varten juhlatilan, jossa vietimme isolla kaveriporukalla hyvät bileet.

Isä, yksi lapsi

Mitä mieltä olet artikkelista?