Viimeksi päivitetty 22.10.2018
Tuulimunaraskaus tarkoittaa seuraavaa tilannetta:
- Munasolu on hedelmöitynyt.
- Kohtuun kehittyy tyhjä sikiöpussi, jossa ei ole sikiötä.
- Nainen kokee normaaleja alkuraskauden oireita, kuten pahoinvointia ja väsymystä.
Miksi tuulimunaraskaus tapahtuu?
Osassa munasoluja on valuvirheitä, joiden vuoksi raskaus ei voi alkaa niistä. Myös siittiö saattaa kantaa mukanaan kromosomipoikkeavuuksia, joiden vuoksi sen hedelmöittämä munasolu ei jatka kehittymistään.
Valtaosa tuulimunaraskauksista johtuu juuri näistä sukusolujen kromosomipoikkeavuuksista. Munasolun jakautumiseen liittyvät ongelmat voivat myös aiheuttaa tuulimunaraskauden.
Kaikki tuulimunaraskaudet eivät tule ilmi
Tuulimunaraskaudet eivät ole harvinaisia. Noin puolet raskauden ensimmäisellä kolmanneksella tapahtuvista keskenmenoista on tuulimunaraskauksia. Monet spontaanit keskenmenot ovat itse asiassa tuulimunaraskauksia, joita ei koskaan diagnosoida.
Tuulimunaraskaus havaitaan tekemällä ultraäänitutkimus. Jos sikiön sydänääniä ei löydy alkuraskauden ultraäänitutkimuksessa, silloin kyseessä on todennäköisesti tuulimunaraskaus.
Miten tuulimunaraskautta hoidetaan?
Tuulimunaraskautta ei välttämättä tarvitsee hoitaa ollenkaan, sillä yleensä tuulimunaraskaudet päättyvät itsestään.
Toisinaan tuulimunaraskauden keskeyttämiseen tarvitaan lääkitystä. Runsaan vuoden kohdalla kaavinta saattaa tulla kyseeseen.
Toistuvat tuulimunaraskaudet
Jos tuulimunaraskaudet toistuvat, tilannetta on hyvä selvittää. On mahdollista, että taustalla on miehen ja naisen yhteensopivuusongelma.
Toisinaan käy niin, ettei munasolun ja siittiön kromosomit sovi yhteen. Jos todetaan, että kromosomit eliminoivat toisiaan, pariskunnan vaihtoehdoksi jää lahjoitetut sukusolut.
Lähteet: Potilaan lääkärilehti, WebMd
Lue myös: