Ylipaino on riski sekä odottavan äidin että sikiön terveydelle. Kiloja ei kuitenkaan tipauteta tuosta vain. Riikka kertoo omasta tilanteestaan.
Viimeksi päivitetty 30.5.2011
Riikka on 174 senttimetriä pitkä. Hän painaa tällä hetkellä 134 kiloa ja on juuri tullut raskaaksi.
”Jos painoani kysytään, vastaan yleensä, että painan liikaa. Jotta olisin normaalipainoinen, minun pitäisi painaa 59 kiloa vähemmän”, Riikka laskeskelee.
Paino kertyy isojen ruoka-annoksien ja makean napostelun tuloksena.
”Myös liikunnan vähyys tietysti vaikuttaa. Olen aina ollut vähintään lievästi ylipainoinen, enkä ole koskaan pitänyt liikunnasta”, Riikka kertoo.
Lue myös: Raskausajan liikunta tekee hyvää sikiölle
Laihdutusoperaatio meni mönkään
Ennen raskaaksi tulemista Riikan suunnitelmissa oli laihtua. Riikka kirjoitti blogiinsa, että hänen miehensä toiveesta hän pyrki pudottamaan kiloja ennen raskaaksi tulemista.
”Hänen rohkaisustaan painonpudotus sai varsinaisen alkusysäyksensä. Ymmärsin vasta toisen ihmisen huolen kautta, etten tee hallaa vain itselleni vaan myös läheisille ja varsinkin tuleville lapsille. Mieheni mietti esimerkiksi, miten jaksaisin raskauden loppuun asti ja miten lapsenhoito onnistuu, jos itse väsyy jo pienestä tekemisestä”, Riikka kertoo.
Valitettavasti laihdutusponnistukset tuottivat vääränlaisen tuloksen.
”Viime vuoden loppupuolella olin aktiivinen karppaaja. Seurasin siis vähähiilihydraattista ruokavaliota. Vuodenvaihteessa lipsuin ruodusta ja karppaamalla karisseet kilot ovat tulleet reilusti takaisin. Olen nyt päätynyt tuohon omaan ’ennätykseeni’ eli 130 kilon rikkoutumiseen”, Riikka kertoo.
Sikiön terveys mietityttää
”Tiedän, että äidin ruokavalio raskausaikana vaikuttaa sikiöön ja sen kasvuun. Ylipaino tuo tiettyjä vaaroja minulle kuten raskausajan diabetes. Tarkoitukseni on kuitenkin pysyä terveenä ja saattaa maailmaan terve vauva”, Riikkaa miettii huolissaan.
Raskausajan ruokavalio on ollut jatkuvasti Riikan mielessä.
”Olen päättänyt, että jatkan vähähiilihydraattista ruokavaliota myös raskaana ollessa, mutta en kuitenkaan sen tiukimmassa muodossa. Käytännössä vähennän sokereita ja viljaa kovalla kädellä. Karppaajalle rasvat ovat hyvinkin sallittuja ja suotavia, ja näitä ohjesääntöjä seuraten etsin itselleni ja tietysti myös vauvalle sopivan keskitien”, Riikka summaa.
Lue myös: Ruokavaliolla voi vähentää synnynnäisiä epämuodostumia
Asiantuntija suosittelee ylipainoiselle
”Ylipaino vaikuttaa raskaudenajan sokeriaineenvaihduntaan. Se lisää lapsen kokoa ja näin ollen synnytysongelmia. Äidin diabetesriski kasvaa. Ylipaino nostaa myös lapsen ylipainoisuuden riskiä”, lääketieteen tohtori Riitta Luoto UKK-instituutista listaa.
Jos äidillä on ylipainoa raskauden alussa, äidin paino ei saisi nousta yhtä paljon kuin normaalipainoisella äidillä.
”Jos äiti on ylipainoinen ennen raskautta, kannattaa kiinnittää huomioita kokonaisenergian määrään. Muuten ruokavalio voi olla normaali”, Luoto sanoo.
Erityisruokavalioista kannattaa aina neuvotella asiantuntijan kanssa. Esimerkiksi neuvoloista on mahdollista saada ravitsemukseen liittyvää tietoa.
”En suosittele erityisdieettejä kuten vähähiilihydraattista ruokavaliota. Jos syö paljon leipää, voi tietysti vähentää sitä, mutta rasvojen lisääminen ei ole hyvä idea raskaana. Tutkimustietoa on hyvin vähän siitä, miten tällainen ruokavalio vaikuttaa sikiöön”, Luoto summaa.
Lue myös: Kasvisruokavalio sopii raskaana olevalle
Keskustele aiheesta foorumilla: Raskaus ja ylipaino
Lue myös:
Terveellisen raskauden kymmenen pääpilaria
Ylipaino heikentää myös miehen hedelmällisyyttä
Aiheuttaako ylipaino lapsettomuutta
Laihduttava äiti, lihava lapsi