Lapsiperheissä tavaraa kertyy. Jos ei ole jatkuvasti myymässä eteenpäin, kierrättämässä  tai kippaamassa kaatopaikalle, nurkat alkavat täyttyä turhaksi jääneistä vaatteista, leluista ja muista tarvikkeista.

Viimeksi päivitetty 14.8.2017

Vauvavuosi tuo tullessaan monenlaista tarvetta. Etenkin ensimmäisen lapsen kohdalla tuntuu siltä, että kaikenlaista pitäisi olla hankkimassa. Tärkeimpiä hankintoja lienevät:

 



 

  • sänky
  • turvakaukalo
  • lastenvaunut
  • syöttötuoli

Mitä yllä mainitut tuotteet maksavat? Miten halpaa on vuokrata?

Tämän hinta-arviolaskurin mukaan kyseiset tuotteet saa ostetuksi 720–2795 euron hintaan.

Liizi.fi-vuorkausfirman kautta vauvan ensisängyn vuokra 8 kuukaudeksi on 106 euroa. Turvakaukalo irtoaa samasta palvelusta kolmeksi viikoksi 50 euron hintaan. Vuosivuokra turvaistuimelle on 177 euroa. Seimi-syöttötuolin voi vuokrata puolestaan 68 eurolla kolmeksi viikoksi. Vuosivuorkalle tuotteen saa hintaan 108 euroa.

Kinspiring-vertaisvuokrapalvelusta löytyy 8.8. tehdyssä haussa yhdistelmävaunut halvimmillaan 3,50 euron päivävuokralla. Vuosivuokra vaunulle olisi tällöin jopa 1277,50 euroa. Hinta on teoreettinen, sillä vaunujen vuokraaja ei suostu vuokraamaan vaunuja kovinkaan pitkäksi ajaksi kerrallaan.

Vertaisvuokraaminen ei ole pitkäaikaisvuokraamista varten

Selvitin juttua varten, voisinko vuokrata Kinspiring-vertaisvuokrapalvelun kautta esimerkiksi vaunut tai turvaistuimen vuodeksi. Kysyin neljältä vuokraajalta erilaisia tuotteita vuokralle, mutta vuoden mittainen vuokraaminen ei onnistunut yhdessäkään tapauksessa.

Tavoitan vaunuja vuokraavan Päivi Iisakan.

”Ihmettelin, miksi haluat vuokrata niin pitkäksi aikaa? Miksi et vain ostaisi vaunuja käytettynä? Vuosi on minullekin pitkä aika vuokrata. Vuodessa vaunuissa alkaisi näkyä käytön jälkiä”, Päivi kertoo puhelimitse.

Mihin tarpeeseen sitten Päivi katsoo Kinspiring-palvelun vastaavan?

”Vaunut ovat olleet vuokralla perheellä, joka oli lomalla Suomessa. Olen itse lomalla vuokrannut matkarattaat.”

Palvelun toinen perustaja Heta Kärki vahvistaa, ettei Kinspiring ole pidempiaikaista vuokraamista varten – ainakaan vielä.

”Keskimääräinen vuokrausaika on 1–2 viikkoa. Pitkiä vuokraamisia ei juurikaan vielä ole tehty palvelumme kautta, mutta uskomme toki, että vuokraamisen kulttuuri on menossa enemmän siihen suuntaan tietyissä tuotekategorioissa”, Kärki kertoo.

Palataan vielä Päivin vaunuihin. Miksi hän ei yksinkertaisesti myy vaunuja, kun ei kerran käytä niitä. Vastaus on ilmeinen.

”Meillä on haaveissa toinen lapsi. Esikoinen käyttää isompien lasten rattaita. Säästämme vaunuja uutta vauva-aikaa varten”, Päivi kertoo.

Vuokrayritys palvelee paremmin pitkäaikaista tarvetta

Pitkäaikainen vuokraaminen ei ole niin yleistä kuin akuuttiin tarpeeseen vuokraaminen. Ajatus siitä, että vauvanhoitovälineitä vuokrattaisiin pitkäaikaisesti on Liizi-yrityksen perustajan Tuomas Soutukorvan mukaan tulossa.

”Meidän vuokraajat voidaan jakaa kahteen ryhmään. On lomalle lähteviä, joilla on lyhyt vuokratarve ja sitten on toinen ryhmä, jolle vuokraaminen on vaihtoehto omistamiselle”, Soutukorva kertoo.

Tietyt tuoteryhmät taipuvat paremmin pitkäaikaisvuokraamiseen kuin toiset. Liizi-palvelusta on vuokrattu etenkin vauvan ensisänkyjä. Turvakaukaloa vuokrataan tyypillisesti taas lyhyeen käyttöön.

Soutukorva uskoo, että tarvikkeiden vuokraaminen on nouseva trendi.

”Erityisestä pääkaupunkiseudulla 30–40-vuotiaat kaupunkilaiset ovat ymmärtäneet, että voi säästää muutakin kuin rahaa. Yhä enemmän ollaan innoissaan siitä, että enää ei tarvitse omistaa. Se on ollut hieno huomata”, Soutukorva sanoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?