Haiseeko suosikkiparfyymisi yhtäkkiä hirveälle? Etooko lempiruoka? Et ole yksin. Jopa 70 prosenttia raskaana olevista naisista kertoo olevansa erityisen herkkiä tuoksuille.
Raskauden ensimmäisellä kolmanneksella saattaa tuntua, että nenäsi elää omaa elämäänsä. Monet tuntevat silloin tuoksuja, joiden olemassa olosta he eivät ole tienneet aikaisemmin mitään.
Mies haisee pahalle
Vau.fi:n norjalaisen sisarsivun keskustelufoorumilla puhutaan kahvista, taco-mausteista ja märän paperin tuoksun ällöttävyydestä. Myös bensan katku, autoliikkeen omintakeinen löyhkä sekä Ikean kliininen aromi saattavat tuntua henkeäsalpaavan oksettavilta.
Mutta ikävintä on, jos odottavan naisen puoliso alkaa etoa äitiä.
”Ei ollut väliä oliko hän käynyt suihkussa vai ei, minä vain inhosin hänen tuoksuaan. Hänen piti nukkua sohvalla ensimmäiset raskauskuukaudet. Onneksi se meni ohi toisella kolmanneksella”, nimimerkki peanut kirjoittaa.
”Mies polo. Ei ollut varmastikaan hauskaa, kun hänen hajunsa inhotti minua”, nimimerkki CEC kirjoittaa.
Foorumilla paljastui myös muita outoja hajukokemuksia. Nimimerkki Jafseslafsaslappfis inhosi asuntonsa tuoksua.
”Olen aina rakastanut makeita tuoksuja kuten vaniliaa ja kookosta. Näiden tuoksujen takia jouduin muuttamaan pois asunnostani sukulaisille. Hajut etoivat minua niin paljon, että yrjösin kun näin oman taloni. Jouduimme lopulta muuttamaan toiseen asuntoon.”
Lue myös: Raskausajan mielettömät mieliteot
Raskaana tuoksut ovat voimakkaampia
Tiedetään, että raskaana olevat maistavat ruoan paremmin. Uumajan yliopiston tutkijat tutkivat 120 raskaana olevaa naista selvittääkseen syyn hajuherkkyyteen. Selvisi, että 70 prosenttia raskaana olevista naisista voi pahoin erilaisista hajuista. 14 prosenttia naisista haistoi jopa tuoksuja, joita ei ollut olemassa.
Tutkimuksessa selvisi, että raskaana olevat todella haistavat ja maistavat paremmin kuin naiset, jotka eivät ole raskaana. Tutkijat eivät tiedä tarkkaan ottaen, miksi näin on.
Lue myös: Raskausoireita? Minulle, kiitos!
Puolustusmekanismi?
Tutkijat kuitenkin otaksuvat, että voimakas hajuaisti saattaa juontaa muinaisesta puolustusmekanismista. Sen tarkoituksena on varmistaa, ettei lapsi saa äidin ravinnon mukana haitallisia aineita kuten kofeiinia, toksoplasmaa (lihasta), alkoholia, nikotiinia tai myrkyllisiä kasveja ja marjoja.
Tätä teoriaa tukee se, että hajut voimistuvat juuri ensimmäisellä kolmanneksella. Tällöin sikiön kehitys on herkimmillään ja on erityisen tärkeää, ettei lapsi saa äidin ravinnon kautta haitallisia aineita.
Lue myös:
Kaamea olo
Pahoinvoinnista kärsii lähes kahdeksan kymmenestä raskaana olevasta. Etova olo voi iskeä mihin aikaan päivästä tahansa, useimmiten jonkin aikaa ruokailun jälkeen.
Raskauspahoinvointiin ei ole luotettavia hoitoja
Vaivan yleisyydestä huolimatta raskauspahoinvointiin ei vieläkään tunneta tehokkaita ja turvallisia hoitoja.
Hyperemeesi riuduttaa odottajan
Etomista, yökkäilyä, huonoa oloa… raskauspahoinvointi on valtaosalle odottajista tuttu juttu. Joskus paha olo menee äärimmäisyyksiin: poikkeuksellisen voimakas pahoinvointi eli hyperemeesi on raskaana olevalle rankka kokemus.