Toiset tulevat isät rauhoittuvat odottamaan lasta seesteisesti kumppaninsa kanssa. Toisille taas iskee pakokauhu tulevan vastuun edessä, ja raskausaika on viimeinen tilaisuus elää huoletonta poikamieselämää. Harva odottaja kuitenkaan jaksaa katsoa örvellystä. "Mä en tiedä mitä tekisin ja mitä ajattelisin", odottaja kertoo Vau.fi:n foorumilla.

Viimeksi päivitetty 10.6.2014

”Nyt on pakko avautua, kun viikonlopun jäljiltä vieläkin ärsyttää”, odottaja kirjoittaa Vau.fi:n foorumilla.

 



 

Pariskunnan ilta ystävien luona loppui ikävästi, kun odottaja huomautti humaltuneen seuran olevan ikävää selvinpäin. Häntä ahdisti ja hän halusi pois hälinästä.

”Sanoin, etten jaksa kuunnella sitä kännihölinää, kun en ite juo, enkä ole samalla ’aaltopituudella'”, hän kertoo.

Mies yllättyi ja ärsyyntyi puolisonsa voimakkaasta reagoinnista humalahakuiseen juomiseen, sillä raskaana oleva puoliso oli ennen odotusta melkoinen bilehile itsekin.

”Mä en tosiaan tiedä, miten mun pitäisi suhtautua jatkossa. Sain nipottajan leiman, kun sanoin asiasta. Mies saa siis mun puolesta juoda, mutta en halua enää olla katselemassa”, hän toteaa.

Lue myös: Lapsi mukaan terassikaljalle?

”Nyt pitää varastoon sekoilla, kun ei sitten enää voi”

”Ehkä jos kovin vielä pitää alkoholilla läträämisestä, se voi olla paljon puhuttu pakokauhu, että nyt pitää varastoon sekoilla, kun ei sitten enää voi. Jos on kovin monta vuotta tottunut tekemään, mitä huvittaa, niin onhan se varmaan pelottava ajatus se vastuu lapsesta, kun ei yhtään etukäteen edes tiedä miten se elämää tulee muuttamaan”, nimimerkki panda arvelee.

”Itse olen todennut miehen käyttävän alkoholia usein stressin purkuun. Raha-asiat stressaa, asuminen, kun vauva tulee ja miten pärjää isänä. Jotenkin ei ole hänelle vielä konkreettista tämä odotus. Ehkä kun ultrassa näkee toukan. Josko sitten alkoholin käyttöön jotain rotia?” Johannainen puolestaan pohtii.

”Meillä miehen juominen on vähän vähentynyt, mutta edelleen mies näkee asian niin, että nyt ’pitää vielä ryypätä kun voi'”, KaisaMaisa kertoo.

KaisaMaisa oli muutama vuosi sitten itsekin kova juhlimaan, mutta miehen ehdotuksesta lopetti lähes kokonaan.

”Tiedän, ettei mies vieläkään ymmärrä raskauttamme, etenkin kun hän on toivonut lasta jo 15 vuotta. Ollaan käyty ekassa ultrassa ja kuultu sydänäänet, mutta hirveet suunnitelmat myös kesälle ja syksylle festareille ja keikoille, missä ennen ollaan yhdessä käyty”, KaisaMaisa harmittelee.

Hän arvelee, että mies ajattelee nyt olevan viimeinen tilaisuus juhlimiseen, koska lapsen synnyttyä ei muutamaan vuoteen pääse minnekään.

”Eli pakko mennä”, KaisaMaisa kirjoittaa.

”Vaikka raskaus olisikin suunniteltu ja kovasti haluttu, niin joillekinhan saattaa tulla se vaihe, että ’herranen aika, musta on tulossa isä’, kun joillekin äideillekin se tulee”, Gemini pohtii.

”Se on kyllä harmi, että kuningas alkoholi on aika monelle se tapa reagoida asioihin”, hän toteaa.

Lue myös: Lapsi: onni vai onnettomuus?

Uhrautuvatko suomalaisnaiset?

”Meillä mies juo, en tahdo edes häntä kieltää siitä”, kertoo åke.

”Inhoan sitä kun mieheni on humalassa, olen aina inhonnut. Ihmiset vaan haisevat ja muuttuvat, kun juovat sitä ihanaa ilolientä. Enkä nauti siitä, kun vierestä katselen muiden typerää sekoilua. Muistan itsekin, kun joi, se oli hirmuisen hauskaa, vaikka jälkikäteen osasi pohtia, että jos joku selväpäinen olisi ollut mukana, olisi ollut varmasti toista mieltä”, åke kirjoittaa.

”Toisen alkoholinkäyttö saa harmittaa. Mä en tajua tätä monen suomalaisnaisen uhrautuvuutta siinä, että ’mies saa mun puolesta juoda’, kun aika moni tälleen sanojistakin kuitenkin toivoisi, että se ei ihan niin paljoa joisäi”, heidi79 harmittelee.

”Meillä se menee niin päin, että esimerkiksi uutena vuotena, kun olin kuskina, mies oli päissäänkin kovasti huolissaan, että miten mä kestän ja jaksan ja sano heti, jos haluat kotiin”, heidi79 kertoo.

Mitä mieltä sinä olet?

Osallistu keskusteluun: Miehen alkoholinkäyttö raskausaikana

Mitä mieltä olet artikkelista?