Joillekin lapsille puhutaan pimpin ja pippelin sijaan esimerkiksi "etupyllystä", joka on käännös häveliäästä brittilästä rantautuneelle "front bottomille". Asiantuntija pitää kiertoilmausten käyttöä huonona ajatuksena.

Viimeksi päivitetty 28.4.2014

”Meidän lapsille on opetettu etupylly ja takapylly. Pippeli on hauskasti nimetty vieteriksi. Lapset pitävät tätä aivan normaalina ja mieskin välissä sanoo jopa meidän aikuisten kesken omaa alapäätäni etupyllyksi”, eräs foorumikirjoittaja kertoo vauva-aiheisella palstalla.

 



 

Näitä kiertoilmauksia käytetään vanhempien mukaan häveliäisyyssyistä.

”Olisi äärettömän noloa, jos lapset puhuisivat pippelistä tai pimpistä esimerkiksi päiväkodissa tai kaupassa. Samoin isovanhemmat pitäisivät sitä kiroiluun verrattavissa olevana sanana. Päiväkotiin olemme sanoneet, että lapsillemme pitää käyttää etupylly- ja vieterisanoja, eikä se ole tuottanut heille ongelmia”, toinen vanhempi kirjoittaa samassa ketjussa.

Lue myös: Kakkakaveriksi vessaan

Käytä sukupuolielimistä oikeita nimityksiä

Seksuaalipedagogi Katriina Bildjuschkinin mukaan pimpistä ja pippelistä on kuitenkin syytä käyttää niiden oikeita nimiä.

”On hassua puhua ”etupyllystä”, koska siinä sekoitetaan kaksi selkeästi eri asiaa. Lapsella on edessä on pimppi tai pippeli. Pylly on pylly, Bildjuschkin kiteyttää.

”Pimppi on muutenkin tosi kiva sana, oikein sopiva lapselle”, Bildjuschkin jatkaa

Toiset vanhemmat puolestaan viittaavat sukuelimiin häveliäästi se-pronominilla.

”Se-sana voi tarkoittaa mitä vain. Tämä on hämmentävää lapselle. On parempi käyttää selkeää ilmaisua, joka ei tarkoita mitään muuta: pimppi ja pippeli ovat tähän erinomaiset sanat”, Bildjuschkin sanoo.

Lue myös: Kasvatusvirhe: ”Äidille tulee paha mieli”

Toiset kokevat pippelin ja pimpin vaikeaksi sanoa

Pimpistä ja pippelistä vaivaantuminen voi johtua yksinkertaisesti siitä, ettei aikuinen ole tottunut puhumaan sukuelimistä.

”Toisille sukupuolen ilmaiseminen voi olla vaikeaa, jos ei ole tottunut puhumaan asiasta”, Bildjuschkin sanoo

On myös mahdollista, että aikuinen sotkee keskenään alastomuuden ja seksuaalisuuden. Silloin pimpistä ja pippelistä puhuminen saattaa tuntua oudolta lapsen kohdalla.

”Alaston keho ei kuitenkaan ole yksiselitteisesti seksuaalinen. Alastomuus ei ole aktiivista seksuaalisuutta”, Bildjuschkin huomauttaa.

Lue myös: Kun lapsi näkee vanhemmat petipuuhissa

Poikien pyllyomenat

Kaikki kiertoilmaisut eivät ole aikuisten estoista lähtöisin. On mahdollista, että etupylly-nimitys leviää lasten keskuudessa ja lapsi haluaa itse käyttää sitä.

Lapset keksivät itse myös omia nimityksiä sukuelimilleen.

Foorum-kirjoittaja kertoo palstalla hänen poikansa keksineen saunassa hauskan nimityksen omille kiveksilleen.

”Poika tuumasi: ’Äiti mulla on täällä kaks pientä pyllyomenaa.’ Siitä lähtien miesväellä on ollut pyllyomenoita”, äiti kirjoittaa.

Lue myös: Barbie-nukke Midge sai keskenmenon

Pimppi- ja pippelijuttuja ei pidä kieltää lapselta

”Lapsen pitää saada kysyä kaikesta. Sukuelimien nimet eivät tee poikkeusta tähän. Lapsen pippeli- ja pimppikysymyksiin ei saisi varsinkaan sanoa ’hyi’”, Bildjuschkin sanoo.

Pippelit ja pimpit liittyvät ihmisenä olemiseen. Aikuisten pitää voida kertoa tästä lapselle.

”Lapsi ei voi oppia, jos joku ei kerro hänelle, miten eri kehon kohtia nimitetään ja mikä niiden merkitys ihmiselle on. Sukuelimet selitettään samalla tavalla kuin muutkin osat”, Bildjuschkin sanoo.

Jos lapsi hokee jatkuvasti pimppiä, pippeliä, pyllyä tai muuta vastaavaa sanaa, kyse on todennäköisesti lapsen halusta saada jonkinlainen vastaus asiaan.

”Mitä enemmän ihmiset hämmentyvät lapsen puheista, sitä enemmän lapsi haluaa selvittää, mistä hämmennys johtuu. Lapsen kanssa kannattaakin keskustella siitä, miksi hän haluaa hokea esimerkiksi pyllyä koko ajan”, Bildjuschkin sanoo.

Lue myös: Paholaislapset jälleen tyttöjä

Opettele sanomaan ”pimppi”

Jos vanhempaa kuitenkin nolottaa puhua pimpeistä ja pippeleistä, Bildjuschkin kehottaa harjoittelemaan sanojen ääneen sanomista.

”Aluksi voi sanoa hiljaa itsekseen pimppi peilin edessä”, Bildjuschkin sanoo.

On myös hyödyllistä pohtia omaa suhdetta kehollisuuteen ja seksuaalisuuteen.

”Miten aikuista voi nolottaa jonkin sellaisen sanominen, mikä on oleellinen osa ihmistä? Miksi pimpin ja pippelin ääneen sanomisen pitäisi olla nolompaa kuin korvan tai nenän sanominen?”

Osallistu keskusteluun: ”Puhutaanko teillä pimpeistä ja pippeleistä?”

Mitä mieltä olet artikkelista?