Tuntuuko kasvatustyö joskus toivottomalta? Lue 10 käytännönläheistä vinkkiä, miten voit omilla toimillasi saada lapsesi käytöksen kukoistamaan.
Viimeksi päivitetty 4.2.2013
1. Anna aikaa ja huomiota
Lapset tarvitsevat emotionaalista huomiota päivittäin. Jos huomiota ei heru tarpeeksi, on lapsi herkästi kurittomampi ja keksii temppuja saadakseen huomiosi. Jo 10-15 minuuttia laatuaikaa kerran tai kahdesti päivässä tekee ihmeitä ja torjuu lapsesi huonoa käytöstä.
Lue myös: Nykyvanhemmat eivät osaa kasvattaa lapsiaan
2. Kaikki mukaan askareisiin!
Kaikkien lasten, pikkulapsista teineihin, pitäisi kantaa kortensa kekoon kodin päivittäisissä askareissa. Kun annat lapsesi osallistua kotitöihin, opetat hänelle samalla tärkeitä elämäntaitoja ja perheen tiimityö syvenee.
Lue myös: Lapset liian huolettomia?
3. Nukkumaanmenoaika, piste
Monet lapset saavat paljon vähemmän unta kuin kasvava keho oikeasti tarvitsisi. Pidä huolta, että lapsesi nukkuu riittävän pitkät yöunet. Tarvittaessa voit säätää nukkumaanmenoa portaittain aikaisemmaksi: aikaista nukkumaanmenoaikaa aina 10 minuutilla muutaman illan ajan. Hyvin levännyt lapsi on hyvin käyttäytyvä lapsi!
Lue myös: Lyhyet yöunet lihottavat pikkulasta
4. Ei jäähyjä vaan harjoittelua
Jos jäähypenkki ei toimi teillä, unohda koko jäähyily. Huonosti käyttäytyneen lapsen pakottaminen omaan huoneeseen tai jäähypenkille määrätyksi ajaksi ei opeta häntä tekemään parempia valintoja seuraavalla kerralla. Pahimmillaan jäähyily aiheuttaa valtataistelun. Jäähylle passittamisen sijaan kysy itseltäsi: ”Mitä voin tehdä opettaakseni lastani käyttäytymään toisin?” Keskittyminen harjoitteluun rangaistuksen sijaan tuottaa lähes aina parempia tuloksia.
Lue myös: Kasvatusohjelmat hakoteillä
5. Älä tuomaroi kiistoja
Vanhemmat kärjistävät sisaruskilpailua mennessään mukaan lasten kinoihin päättämään, kuka syyllinen ja kuka saa rangaistuksen. Toisen sisaruksen puolelle asettuminen luo voittaja ja häviäjä –asetelman ja lisää kilpailua. Se myös vie lapsilta tilaisuuden harjoitella konfliktien ratkaisua. Lopeta siis lasten kinastelun tuomarointi. Jos haluat puuttua tilanteeseen, sano vain: ”En ole kiinnostunut siitä, kuka riidan aloitti, olen täällä auttaakseni teitä keksimään ratkaisun. Miten sinä ajattelit ratkaista tämän ongelman?”
Lue myös: 10 konstia: näin loppuu sisaruskateus
6. Säännöt selviksi
Mitkä ovat teidän perheenne tärkeimmät säännöt ja periaatteet? Kun säännöt ovat selvät, kerro ja muistuta niistä lapsillesi. Määritä myös sääntöjen rikkomisen seuraukset ja pidä niistä kiinni.
Lue myös: Ruutuaikasääntöjä
7. Sano useammin ”kyllä”
Lapset kuulevat vanhempien sanovan usein ”ei” tai ”älä” – ja he inhoavat sitä. Etsi tilaisuuksia sanoa ”kyllä”. Kun lapsesi kysyy, mennäänkö kerhon jälkeen pulkkamäkeen ja tiedät, että ette ehdi sinne silloin, voit ”ei”:n sijaan sanoa: ”Pulkkamäki kuulostaa mahtavalta! Haluaisitko lähteä sinne vaikka lauantaiaamuna?”
Lue myös: Lapsille enemmän vaikutusvaltaa
8. Pitkäkää tärkeistä rutiineista kiinni
Selkeät rutiinit auttavat erityisesti haastavina vuorokaudenaikoina – aamulla, iltapäivällä ja nukkumaanmenoaikana. Luo teille sopivat rutiinit ja pidä niistä kiinni. Jos olette sopineet, että joka ilta ennen nukkumaanmenoa on luvassa kaksi iltasatukirjaa ja viisi minuuttia silittelyä, älä lipsu siitä. Jos annat periksi lapsen ”vielä yksi kirja” -vonkumiselle, hoksaa lapsi pian, että rutiinit ovatkin neuvoteltavissa.
Lue myös: Iltarutiinit vähentävät vauvan univaikeuksia
9. Hymyile enemmän!
Miten lapsesi kuvailisi sinua? Sanoisiko hän sinun olevan hauska ja hilpeä, vai stressaantunut, aina kiireinen, suorastaan komenteleva? Jos jälkimmäinen kuulostaa pelottavan tutulta, on luultavasti aika hymyillä enemmän. Yksinkertainen teko, hymyily, muuttaa energian kielteisestä myönteiseksi. Ja kun hymyilet, käytät myös rauhallisempaa ääntä – silloin myös lapsesi reagoi vastaanottavaisemmin.
Lue myös: Kasvatetaan ilolla!
10. Pohdi käytöksen syitä
Kun pohdit parasta tapaa käsitellä lapsesi epätoivottua käyttäytymistä, kysy itseltäsi: ”Mistä tämä käyttäytyminen todella johtuu?” Kaiva syvälle, kunnes löydät perimmäisen syyn. Onko hän kenties mustasukkainen, kun vietät aikaa sisaruksen kanssa tai surffaat tietokoneella? Tunteeko hän itsensä voimattomaksi, koska te päätätte kaikesta, eikä hän saa harjoitella lainkaan itsenäisiä taitoja? Kurittomuus on aina oire jostain. Kun tunnistat oikean syyn, on lapsen käyttäytymistä helpompi ohjata.
Lähde: Babble.com