Vaikka kotityöt jaettaisiin ennen lapsia perinteisistä sukupuolirooleista piittaamatta, esikoisen syntymä muuttaa tilanteen monessa perheessä melkein vahingossa.

Kun esikoinen syntyy, monissa perheissä siirrytään kuin varkain perinteisten sukupuoliroolien mukaiseen työnjakoon.

 



 

”Nainen saattaa kärsiä siitä, että hänen pitää huolehtia kaikesta. Mies saattaa taas kärsiä siitä, että nainen ottaa liikaa valtaa perheasioista ja syyttää miestä siitä, ettei hän osaa tehdä mitään oikein”, pikkulapsiperheiden nettikeskusteluja tutkinut Anu Raijas kertoo.

Tuoreiden vanhempien pinnaa kiristää usein juuri töiden epätasainen jakautuminen ja oman ajan puuttuminen.

”Kun ensimmäinen lapsi syntyy perheeseen, parisuhteessa siirrytään perinteisiin sukupuolirooleihin ja niiden vaatimiin tehtäviin”, Raijas sanoo.

Rooleihin luiskahdetaan keskustelematta

Siirtymä tapahtuu tyypillisesti ilmaan minkäänlaista neuvottelua.

Keskustelua olisi kuitenkin tärkeää käydä, jotta erimielisyydet eivät jäisi muhimaan pinnan alle.

Jos perheen toimintatavoista ja vastuualueista ei käydä kunnollista keskustelua, ongelmat jäävät kytemään ja voivat kasvaa kulisseissa kohtuuttomiin mittoihin.

Kannattaa siis ottaa asiat puheeksi mieluiten aivan alussa ja matalalla kynnyksellä.

Molemmat puolisot tarvitsevat myös omaa aikaa

Raijaksen tekemässä tutkimuksessa tuli esille, että ”oma” ja ”itse” -sanat toistuivat eroa käsittelevissä nettikeskusteluissa.

”Molemmat puolisot tarvitsevat omaa aikaa”, Raijas muistuttaa.

On hyvin ongelmallista, jos töiden jakamisesta ja puolisoiden ajankäytöstä ei pystytä sopimaan yhdessä. Ilman neuvottelua päädytään tyypillisesti epätyydyttävään ratkaisuun.

”Neuvottelematon tilanne voi saada aikaan säröjä parisuhteeseen. Se on tie, joka voi pahimmillaan johtaa eroon”, Sailas sanoo.

Isät syrjäytyvät vauva-arjesta?

Siinä missä äideille kasautuu usein kotitöitä, pikkulapsiperheiden isät saattavat syrjäytyä vauva-arjesta. Isän varhainen vuorovaikutus vauvan kanssa on kuitenkin tärkeää miehen isäksi kasvamisessa.

”Parasta olisi, jos isä voisi ottaa edes osan vanhempainvapaasta”, Raijas sanoo.

Isyys ei kuitenkaan ole aitoa, jos se on äidin vaatimaa ja määrittelemää. Miehen täytyy itse haluta viettää aikaa lapsen kanssa.

”Tarvitsemme ilmapiirin muutosta. Esimerkiksi monilla työpaikoilla karsastetaan, että isä jää hoitamaan lasta kotiin. Edelleen ajatellaan vahvasti, että nainen on päävastuussa lapsista”, Raijas sanoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?