Kestovaippojen runsas tarjonta voi tuottaa harmaita hiuksia aloittelevalle vaippailijalle. Vaikka kestovaippamaailmaan tutustuminen on työläämpää kuin kertakäyttöpaketin kiskaiseminen supermarketin hyllyltä, ei suuresta kirjosta kannata lannistua.

Viimeksi päivitetty 12.8.2008

Kestovaippa

Kertakäyttö- vai kestovaippa? Sitoutumiskammoinen voi valita molemmat. Kestovaippailun alkuun pääsee jo yhdellä vaipalla. (Kuva: Tiina Pokkinen)

 



 

”Erilaiset vaippatyypit ovat kestovaippojen vahvuus. Vaippavalintaa voi verrata vaateostoksilla olemiseen: yksi malli istuu paremmin pulleareitiselle ja toinen taas kapeavatsaiselle lapselle”, Kestovaippayhdistyksen tiedottaja Heini Kettunen sanoo.
Kettunen suosittelee tuoreelle vaippailijalle maltillista alkua.
”Kestovaippailun ei tarvitse olla joko tai -valinta. Kesto- ja kertakäyttövaippoja voi käyttää rinnakkain tarpeen mukaan. Vaippailu kannattaa aloittaa aluksi vaikkapa yhdellä vaipalla”, Kettunen vinkkaa.
Vaippavalinnan perusta
Kestovaipat ovat usein hulppean värisiä, joten vaippaa valitessa huomio saattaa kiinnittyä pelkkään ulkonäköön. Mutta voiko kauniin kuosin perusteella valita hyvää kestovaippaa?
Toimivuus ja imukykyisyys ovat tietysti vaipassa tärkeintä. Onneksi useimmissa kestovaipoissa ihanat kuosit yhdistyvät imevään vaippaan”, Kettunen kertoo.
Suuri imukykyisyys ei kuitenkaan aina ole eduksi. Suurella imukyvyllä varustetut vaipat saattavat kuivua hitaasti.
”Imumateriaaleja valittaessa kannattaa miettiä kuinka paljon lapsi pissaa ja minkälaiset kuivatusolosuhteet kotona on”, Kettunen sanoo.
Jos harkinnasta huolimatta tulee tehtyä hutiostos, voi vaipan myydä esimerkiksi huuto.net -verkkohuutokaupassa. Käytettyjen vaippojen kauppa käy verkossa yllättävän hyvin.
Nepparit vai tarrat?
Vaippaostoksilla joutuu valitsemaan, haluaako vaipan neppari- vai tarrakiinnityksellä. Molemmalla kiinnitysmekanismilla on omat hyvät ja huonot puolensa.
”Tarrakiinnitys voi olla tutumpi vaihtoehto teipillisiin kertakäyttövaippoihin tottuneelle vanhemmalle”, Kettunen huomauttaa.
Nepparit ovat kätevät vanhemmilla lapsilla, jotka osaavat jo itse avata vaippansa. Tarrat aukeavat lapsen käsissä helpommin kuin nepparit. Nepparivaipan pukeminen isommille lapsille käy myös helposti.
”Taaperoikäiselle nepit voi kiinnittää valmiiksi ja vetää vaipan jalkaan housuvaippojen tapaan”, Kettunen kertoo.
Bambua vai puuvillaa?
Useat vaippamerkit tarjoavat vaihtoehtoja kangaslaaduissa. Mutta miten aloittelija osaa päättää, onko esimerkiksi puuvilla parempi vaihtoehto kuin bambu?
Pääkallokuosinen kestovaippa
Muodikas pääkalloteema. (Kuva: Tiina Pokkinen)
”Luonnonkuidut kuten bambu, villa, puuvilla ja hamppu hengittävät ja ovat yleensä ihoystävällisempiä ja ekologisempia valintoja kuin keinokuidut”, Kettunen summaa.
Kangastyypit eroavat myös imevyyden suhteen. Bambu ja hamppu imevät enemmän kuin frotee. Villa eroaa muista materiaaleista siinä, että se kutistuu pilalle vaipoille sopivassa 60 asteen pesussa.
”Villaa ei kuitenkaan kannata syrjiä, sillä materiaalina villa on itseään puhdistava. Vaippavillahousulle riittää useimmiten pelkkä hienopesu ja tuuletus”, Kettunen sanoo.
Kokeile ensin
Tuntuuko vaippavalinta edelleen liian hankalalta? Halutessa kestovaippoja pääsee kokeilemaan ilman hankalaa vaippaostopäätöstä.
”Kestovaippayhdistyksen vaippalainaamot auttavat löytämään oikean mallin omalle lapselle”, Kettunen kertoo.
Lainaamoista saa erilaisia vaippoja sisältävän vaippapaketin kotiin viiden euron viikkohinnalla. Lainaamotoimintaa on ympäri Suomea. Kestovaippayhdistys tarjoaa myös  henkilökohtaista vaippaohjausta tarvitseville.
Teksti: Jarkko Uro
Linkit:
Mitä mieltä olet artikkelista?