Viimeksi päivitetty 20.6.2022
Onneksi olkoon, vauvasi on nyt puolivuotias! Vauvavuosi on siis jo puolivälissä – eikö aika olekin vierähtänyt uskomattoman nopeasti? Puolivuotias on monin tavoin jo ”iso” vauva: Hänellä on luultavasti vakiintunut päivärytmi, yöheräily on ehkä vähentynyt, ja nyt viimeistään on aika alkaa maistella kiinteitä ruokia.
Vauvan koko
- Vauvan paino: Kuusikuinen tyttövauva painaa 6–9,1 kg ja poikavauva painaa 6,8–9,8 kg
- Vauvan pituus: Kuusikuinen tyttövauva on 63–71 cm ja poikavauva on 64–74 cm pitkä.
- Vaatekoko: 62-68
- Kengän koko: 17
- Hatun koko: 45–46 cm
Muistathan, että arviot vauvan koosta ovat suuntaa-antavia, sillä yksilöllinen vaihtelu on suurta.
Taitojen kehitys
Käsien koordinointi kehittyy
Puolivuotiaana vauva tukee ylävartaloaan vankasti käsivarsiensa varassa päinmakuulla ollessaan. Käsien koordinointi kehittyy, ja nyt lapsi oppii pitämään kiinni yhdestä esineestä samalla, kun kurottuu ottamaan toista.
Joko vauvasi osaa taputtaa? Sekin taito opitaan usein puolen vuoden korvilla. Muistathan kuitenkin, että jokainen lapsi kehittyy omaan tahtiinsa. Jos huolestut jostakin lapsesi kehitykseen liittyvästä asiasta, ota se puheeksi neuvolakäynnillä.
Sinnikkäitä liikkumisyrityksiä
Puolivuotiasta kiinnostaa liikkuminen jo kovasti. Hän harjoittelee sitä innokkaasti ja saattaakin jo päästä liikkeelle kierien, ryömien tai vetämällä itseään käsillään. Jotkut vauvat liikkuvat aluksi taaksepäin – ja lasta voikin turhauttaa, jos hän pyristelyistä huolimatta liikkuu vain kauemmas tavoitellusta lelusta!
Vauvan kiinnostus leluja kohtaan kasvaa ja hän tutkii niitä entistä perusteellisemmin. Hän osaa erottaa toisistaan märän ja kuivan sekä kylmän ja lämpimän. Vauvan muisti kehittyy ja yltää nyt noin kahden viikon päähän.
Äänet kiinnostavat vauvaa
Puolen vuoden iässä lapsi ymmärtää entistä paremmin eron oman itsen ja muiden ihmisten välillä. Ennen lasta kiinnostivat eniten omien vanhempien kasvot ja äänet, mutta nyt häntä kiinnostaa aivan kaikki ympäristössä näkyvä ja kuuluva. Vauva alkaa matkia vanhempiensa äänensävyjä. Hän tunnistaa jo oman nimensä.
Kiinnostus ääniin ja äänteisiin on tärkeä osa lapsen kielellistä kehitystä. Käytä tavallisia, oikeita sanoja lapsen kanssa jutellessasi. Vaikka hän ei ymmärräkään kaikkea, oppii hän muodostamaan merkityksistä jonkinlaisen käsityksen sanoista, äänensävyistä, eleistä ja ilmeistä.
Vuorovaikutusta kaksin käsin
Kiskooko vauvasi sinua hiuksista? Tämä on vauvan tapa ottaa kontaktia: Hän käyttää siihen käsiään ja saattaa hiustenkiskonnan lisäksi vetää vanhempiaan vaatteista, muksautella ja raaputtaa.
Puolivuotias osaa jo ilmaista, mitä hän haluaa tai ei halua ja alkaa aktiivisesti johdattaa vuorovaikutusta omien mielihalujensa ja toiveidensa suuntaan. Esimerkiksi tavaroiden heitteleminen lattialle on puolivuotiaan mielestä mitä mukavin leikki, koska sillä on monia hauskoja seurauksia: Lattialle putoavasta esineestä lähtee mielenkiintoinen ääni, ja jonkun täytyy nostaa pudotettu esine – ja tulla näin mukaan leikkiin.
Kieltojen opettelua
Ensimmäiset puoli vuotta olivat vauvallesi yhtä pitkää ”kyllä-kautta”, mutta nyt hän joutuu totuttelemaan ensimmäisiin kieltoihin: kaikkea haluamaansa ei voi tehdä eikä saada. Kun lapsi oppii liikkumaan enemmän, hänen on opittava, että kaikkialle ei voi mennä eikä kaikkeen voi koskea.
Kiihtyvä motorinen kehitys saattaa hankaloittaa vauvan rauhoittumista yöunille. On silti parasta noudattaa selkeää päivärytmiä ja säännöllisiä nukkumaanmenoaikoja niin vauvan kuin muiden perheenjäsenten jaksamisen tukemiseksi. On myös tärkeää harjoitella nukahtamista ilman vanhemman syliä.
Lue lisää: Näin ohjaat puolivuotiasta kohti parempaa unta
Imetys ja ravinto
Vauvan varttuessa ruokavalio monipuolistuu vähitellen, mutta imetystä muun ruoan ohessa on hyvä jatkaa.
Ruoka voi puolen vuoden rajapyykin jälkeen olla jo karkeampaa, ja sormiruoat tuovat ateriointiin aivan uuden ulottuvuuden. Pinsettiotettakin on hauska harjoitella vaikkapa maissilla tai herneillä
Vauvoille silti suositellaan täysimetystä 6 kk ikään saakka. Silloin, kun imetys ei ole mahdollista, vauva saa korvikemaitoa.
Kiinteiden aloittamisesta voit lukea lisää täältä: Kiinteiden aloitus – näin teet sen turvallisesti ja oikein
THL:n D-vitamiinin saantisuositusten mukaan täysimetetyille vauvoille sekä vauvoille, jotka saavat päivittäin alle 500 ml äidinmaidonkorviketta suositellaan 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.
Jos lapsi saa päivittäin 500–800 ml äidinmaidonkorviketta, silloin D-vitamiinin saantisuositus on 6 mikrogrammaa vuorokaudessa ja jos lapsi saa päivittäin yli 800 ml äidinmaidonkorviketta, silloin 6 kk ikäisen D-vitamiinin saantisuositus on 2 mikrogrammaa vuorokaudessa.
Rokotukset
6kk ikäiselle vauvalle ei anneta rokotteita. Seuraavat rokotteet annetaan 12kk ikäisenä.
Lue lisää rokotuksista: Rokotusaikataulu – nämä rokotukset lapsesi saa neuvolan kautta
Hampaat
Ensimmäiset hampaat puhkeavat keskimäärin 7 kuukauden iässä, mutta on vauvoja, jotka syntyvät ensimmäiset hampaat suussa. Ensimmäisenä puhkeavat yleensä alaetuhampaat ja pari kuukautta myöhemmin ilmestyvät yläetuhampaat. Niitä seuraavat tavallisesti yläetuhampaiden viereen puhkeavat hampaat.
Lue lisää vauvan hampaiden kehityksestä: Kutinaa, kuolaa ja kiukkua – hampaiden puhkeaminen on hidas prosessi
Vauvan 12 kuukautta
Lue myös: