Vuoden 2011 suosituimpia nimiä olivat Sofia ja Elias, vuonna 2012 kärkisijoille kiilasivat Ella ja Onni. Ovatko ne nimiä, joita annamme myös tänä vuonna lapsillemme? Lue jutusta nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkalan ennusmerkit vuoden 2013 suosituimmille nimille.
Viimeksi päivitetty 16.1.2013
”Paljon on tullut uusvanhoja nimiä käyttöön. Ne ovat nimiä, jotka olivat yli 100 vuotta sitten suosittuja. Tällaisia nimiä ovat esimerkiksi Sofia, Iida, Toivo, Väinö ja Onni”, Saarelma-Paukkala kertoo.
Onkin hyvin tyypillistä, että tämän päivän suosituimmat nimet olivat käytössä isovanhemmillamme.
Pojat:
Aatos, Akseli, Väinö, Vilho, Noel
Tytöt:
Amanda, Hilma, Mea, Maisa, Erin
”Kun vanhoja nimiä otetaan uudestaan käyttöön, valitaan yleensä harvinaisempia tapauksia. Esimerkiksi nykyään suositut Aada ja Venla eivät olleet aikoinaan ykkösnimiä. Niistä on tullut nykyään suositumpia kuin mitä ne olivat aikoinaan”, Saarelma-Paukkala sanoo.
Lue myös: Vaunujen valintaopas
Ennusmerkit vuoden 2013 suosikeille
”Jos otamme vuoden 2011 50 suosituinta nimeä, siitä ryhmästä suurin piirtein löytyvät suosituimmat nimet. Sijamuutoksia tietysti tapahtuu”, Saarelma-Paukkala sanoo.
Voimme siis olettaa, että niin helmikuussa julkaistavalla 2012 listalla kuin myös vuoden 2013 listalla tulee esiintymään paljon samoja nimiä kuin vuoden 2011 50 suosituimman nimen joukossa.
Mutta entä suosituimmat nimet? Saarelma-Paukkala suostuu paljastamaan vuoden 2011 tilastojen pohjalta muutamia ennusmerkkejä, jotka voivat vaikuttaa tulevan vuoden nimeämiskäyttäytymiseen.
”Jos katsomme, mitkä nimet ovat nousseet yli 20 pykälää vuonna 2011, löydämme tyttöjen nimistä Amandan, Hilman, Mean, Maisan ja Erinin. Poikien puolella Aatos, Akseli, Väinö, Vilho ja Noel ovat nousseet vahvasti”, Saarelma-Paukkala sanoo.
Nousu ei välttämättä tarkoita ykköspaikkaa.
”En pysty sanomaan, jatkavatko nimet nousua vai pysähtyykö suosio”, Saarelma-Paukkala huomauttaa.
Lue myös: Kenen pylly on ekologisin?
Suositut nimet epäsuosittuja?
Toiset vanhemmat kavahtavat suosittuja nimiä. Yksi uusi nimeämistrendi onkin antaa lapselle mahdollisimman harvinainen nimi. Monet vanhemmat jopa keksivät kokonaan uuden nimen.
”Uusia nimiä on aina keksitty. Käytämme samoja tapoja nimien keksimiseen kuin aikaisemmin. Otetaan esimerkiksi Leena ja keksitään Meena. Uusien nimien kehittely on kuitenkin nykyään aktiivisempaa ja rohkeampaa. Halutaan, että lapsella on erikoinen nimi”, Saarelma-Paukkala sanoo.
Uusien nimien keksijät ovat ottaneet myös vaikutteita luontosanastosta.
”Viime aikoina on annettu paljon luontonimiä kuten Aamu-Usva, Nietos ja Rosmariini. Toisista luontonimistä on jo tullut suosittuja. Tällaisia ovat Lumi ja Kaisla, jotka löytyvät jo almanakasta”, Saarelma-Paukkala sanoo.
Jos haluaa lapselle harvinaisen nimen, kannattaa siis olla tarkka.
”Vanhemmat saattavat kuvitella antavansa harvinaisen nimen lapselleen. Nimi voi kuitenkin olla jo 5 vuoden kuluttua todella suosittu”, Saarelma-Paukkala huomauttaa.