Tiedät ehkä pitkään suosikkinimien kärjessä keikkuneet nimet ja listat viime vuosien suosituimmista trendinimistä. Mutta tiedätkö, mitkä ovat Suomen vähiten annetut nimet? Teimme koosteen harvinaisista nimihelmistä – ehkä löydät nimiaarteen lapsellesi niiden joukosta.

Viimeksi päivitetty 22.3.2020

Suosikkinimet ovat monien mieleen, mutta yhä useampi haluaa lapselleen nimen, jota ei tule aivan joka päiväkotiryhmässä vastaan.

 



 

Tutkimme tilastoja ja poimimme vähiten annettujen nimien joukosta kauneimmat ja hauskimmat nimet. Näillä nimillä oli vuoden 2020 tammikuussa 5–10 haltijaa. Yksityisyyden suojan takia tilastoissa ei ole mukana alle viisi kertaa annettuja nimiä.

Inspiraatiota luonnosta

Monet suomalaiset nimet ovat saaneet inspiraationsa luonnosta. Harvinaisissa tytönnimissä esiintyvät kukat ja kasvit, kun taas poikien nimissä näkyvät tuleen, myrskyyn ja vuodenkiertoon liittyvät sanat.

Tytöt: Lemmikki, Pilvikki, Sola, Virna, Kaisla-Kerttu, Kaste, Kiuru, Lumiella, Neilikka, Niitty, Apila, Meriina, Pihlaja, Piisku, Sadetta, Salvia, Sinivuokko, Heinikki, Karpalo, Lumme, Puro, Tulikukka, Viljaana

Pojat: Liekki, Loimu, Salama, Syksy, Kaamos, Tyrsky, Repo, Routa, Tammi, Silmu, Rae, Railo

Uudenlaiset yhdysnimet

Harvinaisten nimihelmien joukossa on myös usea kahden nimen yhdistelmä. Monissa kuitenkin väliviiva on pudonnut pois ja kahdesta on tullut yksi.

Tytöt: Emmakaisa, Meri-Sisko, Pirjoriitta, Tessaliina, Marjo-Rita, Ullastiina, Saraliina

Pojat: Aapo-Matti, Jere-Juhani, Jussimatti, Jyrki-Jukka, Veli-Mies, Samipekka, Onnipekka

”Aiemmin yhdysnimet olivat hyvin samantyyppisiä, vain tietyistä nimistä muodostettuja, kuten tytöillä Anna-Leena ja Marja-Liisa tai pojilla Juha-Matti ja Jussi-Pekka. On kiintoisaa, että nyt niitä muodostetaan aivan kaikenlaisista nimistä”, sanoo Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtaja ja nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala.

Jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lainattua

Miltä kuulostaisi tutun Lotta-nimen muunnos Lotti tai Annikasta muokattu Ennika? Entä Harrin tilalle Harro tai Aleksista muunnettu Oleksi? Harvinaisten nimien joukosta löytyy useampi tutun nimen muunnos.

Tytöt: Ennika, Lotti, Ooda, Alivia, Viivu, Eeve, Elsy, Heide, Iine, Repekka, Sofina, Annuli, Jesmiina, Kariitta, Lalita, Marjuska, Markitta, Peetra, Mire, Mirje, Aliisi, Helje, Yenni

Pojat: Arte, Arturo, Axeli, Harro, Jusse, Deniel, Hanssi, Heikka, Jermo, Saulo, Knuutti, Oleksi, Erki, Joonis, Eemili, Jaapo, Gunnari, Anteri

”Usein uudet nimet saavat niitä muistuttavista vanhoista nimistä mukavasti nostetta. Kun johonkin nimeen kyllästytään, sitä muistuttava uusi versio tuntuu raikkaammalta mutta samalla tarpeeksi tutun oloiselta ja etunimeksi helposti tunnistettavalta. Esimerkiksi Anteri tuntuu heti tutulta pojannimeltä, koska Antero ja Santeri ovat ennestään nimistössä”, pohtii Saarelma-Paukkala.

Yllättävät erikoisuudet: Roniel ja Miroel

Viime aikoina suosiossa ovat olleet el-päätteiset poikien nimet, kuten Daniel, Eliel, Joel ja Noel. Harvinaisten nimien listalta löytyy erikoisempia el-päätteisiä nimiä.

”On yllättävää ja hauskaakin, että tuttujen el-päätteisten nimien mallin mukaan on muodostettu aivan tavallisista miestennimistäkin sellaisia nimiä kuin Roniel ja Miroel”, Saarelma-Paukkala toteaa.

Lempinimestä oikea nimi

Monella lapsella on lempinimi, joka on lyhennys tai muu väännös oikeasta nimestä. Joskus oikea nimi voi kuitenkin olla jo itsessään kuin lempinimi. Nämä tutut lempinimet löytyvät harvinaisten nimihelmien joukosta.

Tytöt: Katjuska, Susu, Ellu, Memmu, Tepa, Aikku, Ansu, Susse, Inkku, Kirre, Tipi

Pojat: Tapsa, Vallu, Ike, Ile, Jallu, Jassu, Mara, Miksu, Pena, Tomppa, Jamppa, Kaitsu, Risse, Sepi, Timppa, Vesku

Myös tällä hetkellä suosiossa olevien etunimien joukossa on nimiä, jotka aiemmin miellettiin lempinimiksi. Tällaisia ovat Saarelma-Paukkalan mukaan esimerkiksi Pipsa, Lenni ja Peetu.

”Näin nimien status muuttuu vähitellen ja lempinimet virallistuvat. Aiemmin ei olisi voinut kuvitellakaan, että joku antaa pojalleen sellaisen nimen kuin Kaitsu, Pera tai Timppa.”

Julkisuudesta lainatut

Joskus vanhemmat haluavat nimetä lapsensa tunnetun hahmon tai henkilön mukaan. Harvinaisten nimihelmien joukossa on nimiä, jotka pohjaavat niin satuhahmoihin, näyttelijöihin kuin pop-tähtiinkin – maailmankuulua taideteosta unohtamatta.

Tytöt: Bambi, Diandra, Riana, Mariska, Shakira,  Tiuhti, Belle, Rihana, Tupuna, Monalisa

Pojat: Ronaldo, Keanu, Nero, Orlando, Waldo, Reemus, Taku, Ozzy, Putte, Sylvesteri, Juice, Aladin

Tiu, Teho ja muut erikoisuudet

Harvinaisuuksien listalla on joukko muitakin luovia ratkaisuja. Nimeäisitkö sinä tyttäresi Tiuksi tai ehkä Sipriinaksi? Entä antaisitko pojallesi nimeksi Aivo tai kenties Köpi?

Tytöt: Keesia, Miimi, Nessi, Onja, Almiina, Hekla, Piippa, Eloisa, Hellikki, Ilo, Sessi, Roona, Elora, Ninka, Nuna, Sesse, Sipriina, Veeda, Dooris, Eelia, Keela, Niisa, Piu, Tiu, Uura, Vaida

Pojat: Akilles, Joutsi, Josu, Merri, Okke, Blendi, Erjo, Harras, Nio, Rollo, Ylli, Bile, Konni, Köpi, Maltti, Vilperi, Maksimus, Vilkku, Voltti, Aivo, Hilmi, Huvi, Raiku, Tahto, Teho, Vilias

Suosion nousua vaikea ennustaa

Sitä, millä harvinaisista nimihelmistä voisi olla potentiaalia nousta tulevien vuosien suosikkinimeksi, on Saarelma-Paukkalan mukaan vaikea ennustaa. Nimimuoti elää jatkuvasti, ja muutokset suosituissa nimissä ovat viime vuosikymmeninä selvästi nopeutuneet.

”Me nimistöntutkijat emme ole yleensä kovin halukkaita ennustamaan etunimien tulevaisuutta, koska yllätyksiä saattaa tulla vastaan. Esimerkiksi nyt 2000-luvulla suosioon ovat nousseet yhtäkkiä sellaiset uudet etunimet kuin Lumi ja Sisu.”

Suomalaisuudella suosioon

Suomalaisten suuhun sopivilla nimillä on Saarelma-Paukkalan paremmat mahdollisuudet yleistyä kuin hankalasti lausuttavilla tai taivutettavilla nimillä, kuten harvinaisuuksilla Keanu, Ozzy ja Aladin.

”Minusta on kiintoisaa, että nykyvanhemmat haluavat antaa lapsilleen aivan uudenlaisiakin suomenkielisiä nimiä, vaikka englannin kielen asema toisaalta vahvistuu koko ajan Suomessa. Oman äidinkielen korostamista ei siis nähdä kielteisenä asiana.”

Lähde: Avoindata – Etunimitilasto 

Mitä mieltä olet artikkelista?