Miten korvikemaito valmistellaan? Kuinka usein vauvan tulisi saada maitoa? Mikä on sopiva määrä maitoa ruokintakertaa kohti? Kuinka pullojen puhtaudesta pidetään huolta? Montako pulloa tarvitaan? Tässä lista asioista jotka on hyvä tietää, kun vauva aloittaa pulloruokailun.

Viimeksi päivitetty 30.6.2016

Korvikkeen valmistus

 



 

Lue korvikkeen käyttöohjeet ennen käyttöä. Valmista kerralla vain yhdellä syötöllä tarvittava määrä äidinmaidonkorviketta, sillä kerran lämmitettyä korviketta ei suositella tarjottavaksi enää myöhemmin.

Äidinmaidonkorvikkeita on saatavilla veteen sekoitettavina jauheina ja valmiiksi nestemuodossa. Nestemuotoinen korvike voidaan lämmittää sopivan lämpöiseksi joko tuttipullossa mikroaaltouunissa tai vesihauteessa.

Kun ateria valmistetaan jauheesta, vesi lämmitetään ensin kiehuvaksi ja annetaan jäähtyä hieman. Sen jälkeen jauhe sekoitetaan veteen. Valmis annos tarjoillaan lapselle kädenlämpöisenä. Korvikkeen lämpötilaa voi kokeilla tiputtamalla muutaman tipan maitoa kämmenselälle.

Vaihtoehtoinen – ja usein helpompi – tapa on keittää vettä valmiiksi päivän tarpeiksi ja lämmittää vettä aina yhtenä ateriakertana tarvittava määrä kerrallaan ennen jauheen sekoittamista veteen. Näin nälkäisen vauvan ei tarvitse odotella kuuman veden jäähtymistä.

Kun vauva on aloittanut kiinteät ruuat, vettä ei tarvitse enää keittää, vaan sen voi annostella pulloon suoraan hanasta ja lämmittää sitten mikrossa kädenlämpöiseksi.

Pullosta syöttäminen

Nykyään suositellaan lapsentahtista syöttämistä. Tämä tarkoittaa, että lapsi saa säädellä, missä tahdissa ja kuinka paljon syö kerralla. Lasta pidetään puolipystyssä asennossa syöttäjän sylissä, siten että syöttäjä näkee lapsen kasvot. Syöttäminen aloitetaan koskettamalla lapsen ylähuulta tuttiosalla, jolloin vauva saa itse imaista tutin suuhunsa.

Vauva pitää pullosta syödessään välillä pieniä hengähdystaukoja, aivan kuten rintaa imiessäänkin. Kun lapsi on kylläinen, hän ei enää aloita tauon jälkeen imemistä. Jäljelle jäänyttä maitoa ei tuputeta vauvalle, vaan se heitetään pois.

Korvikkeen määrä

Tarvittavan ravinnon määrä riippuu lapsen iästä. Keskimäärin vauvat syövät 0-1kk iässä n. 500-600ml/vrk, 1-2kk iässä n. 600-800 ml/vrk ja 2-3kk iässä n. 700-1000 ml/vrk. Syöntimäärät ovat kuitenkin yksilöllisiä, joten vauvan hyvä kasvu on sopivan ravintomäärän paras mittari. Jos lapsen ravinnon määrästä syntyy huolta, asiasta kannattaa keskustella neuvolassa.

Imetyksen ja pulloruokinnan yhdistäminen

Pulloruokinnan voi hyvin yhdistää imetykseen. Mikäli lapsi saa samalla aterialla sekä rintaa että pulloa, ruokailu aloitetaan rintamaidolla. Jotta lapsen kiinnostus rintaa kohtaan säilyisi, pulloon kannattaa valita tuttiosa, josta maitoa ei valu liian vuolaasti. Lapsi voi turhautua rinnalla, jos hän saa pullosta maitoa huomattavasti pienemmällä vaivalla.

Pullojen määrä

Lapsella on yleensä kätevintä olla useita tuttipulloja, sillä silloin ei tarvitse olla jatkuvasti steriloimassa pulloja. Monet perheet pärjäävät noin kuudella pullolla.

Kun yksi pullo likaantuu, se huuhdellaan viileällä vedellä maitojäämien poistamiseksi, pestään pesuaineella ja jätetään odottamaan steriloimista. Kun pulloja on useita, käytetyt pullot voidaan pestä pian käytön jälkeen ja steriloida kaikki kerralla esimerkiksi illalla.

Pullojen huolto

Tuttipullot pitää pestä pesuaineella ja steriloida jokaisen käyttökerran jälkeen. Pullo-osan voi pestä myös astianpesukoneessa, mutta tuttiosat pestään käsin. Sterilointi suoritetaan esimerkiksi keittämällä kaikkia pullon osia 5-10 minuutin ajan. Pullot, joissa on mikrosterilointimahdollisuus, helpottavat usein puhdistustoimia.

Steriloinnin jälkeen pullot kuivatetaan ilmavasti ja voidaan koota valmiiksi odottamaan seuraavaa käyttökertaa. Tuttiosien kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota. Halkeilevat ja huonokuntoiset tuttiosat on vaihdettava uusiin.

Kun vauva aloittaa kiinteät ruuat, tuttipulloja ei enää tarvitse steriloida, vaan pelkkä tiskiaineella pesu riittää.

Matkaruokailu

Matkalle on usein kätevintä ottaa mukaan purkki nestemäistä korviketta, jos se on mahdollista lämmittää. Toinen vaihtoehto on kantaa mukana kuumaa vettä termospullossa ja erikseen pussillinen korvikejauhetta. Veden lämpöä voi säätää sopivaksi kaatamalla sekaan kylmää keitettyä vettä erillisestä pullosta.

Vauvan ruoat saa yleensä tuoda mukana myös lentokoneen matkustamoon.

Lähde: THL, Väestöliitto

Mitä mieltä olet artikkelista?