Pottatreeniohjelman kehittäjän, lastentarhanopettaja Julie Fellomin, mukaan ohjelma sopii erityisen hyvin 15–28 kuukauden ikäisille lapsille.
Fellom järjestää pottakursseja kotikaupungissaan San Franciscossa, mutta ei hätää: voit silti kokeilla, miten hänen metodinsa toimii teillä noudattamalla seuraavia ohjeita:
Aluksi: haluatko varmasti ryhtyä tähän?
Pottaohjelmaan ei kannata lähteä hutiloiden: Vanhempien motivaatio on kaiken avain, sillä treenin onnistuminen vaatii työtä, sitoutumista ja erinäisiä järjestelyjä.
Kyseessä on “paljaspyllymenetelmä”, mikä tarkoittaa, että lapsen on vietettävä treeniviikonloppu ja sitä seuraavat kolme kuukautta täysin housutta kotona.
Hoitopaikkaan lapselle voi vetää jalkaan löysät housut, joiden alle ei tule laittaa mitään muuta.
Vaippoja voi käyttää vain päiväunilla ja yöaikaan. Käyttö milloinkaan muulloin pilaa harjoitukset, Fellom painottaa.
Kuukausi ennen treeniä: Onko lapsesi valmis?
Tarkkaile lastasi – onko hän kypsä pottatreeneihin? Tilanne vaikuttaa Fellomin näkemyksen mukaan lupaavalta, jos lapsi pysyy kuivana vähintään kaksi tuntia kerrallaan, jos hän osoittaa uteliaisuutta pottaa ja potalla käymistä kohtaan, vastustelee vaipan käyttöä ja käy kakalla suurinpiirtein samaan aikaan joka päivä.
Fellom käyttää metodiaan mieluiten lapsiin, jotka ovat alle 28 kuukauden ikäsiä: Mitä lähempämä lapsi on kolmivuotissyntymäpäiväänsä, sitä epätodennäköisemmin menetelmä hänen mukaansa toimii, koska lapsi itse alkaa vastustaa sitä.
Muista varata kalenteriin tilaa pottatreeniviikonlopulle. Varmista, että käytössäsi on kolme päivää, jolloin ohjelmassa on mahdollisimman vähän muuta kuin potalle opettelua. Jos perheessänne on kaksi aikuista, parasta olisi, että molemmat olisivat käytettävissä ainakin kaksi päivää kolmesta.
Suunnitelkaa ja harjoitelkaa pottatanssi, jolla sitten treeniviikonlopun aikana juhlistatte lapsen jokaista onnistumista, kun lapsi saa tehdyksi tarpeensa pottaan. Tanssityyli on vapaa.
Ala ohjata lasta potan käyttöön näyttämällä itse mallia. Kun sinun on käytävä vessassa, ota lapsi mukaan, jotta hän voi nähdä kuinka vessassa riisutaan housut, istutaan pöntölle, pissataan tai kakataan, pyyhitään, nostetaan housut, vedetään vessa ja pestään kädet.
Voit jopa pyytää puolisoasi mukaan tanssimaan pottatanssin onnistuneen vessakäyntisi jälkeen!
“Kun vanhemmat tanssivat pottatanssin toisilleen, lapsi ymmärtää, että kyseessä on hauska tapahtuma ja että vessassa käyminen on iloinen asia koko perheelle”, Fellom selventää.
Viikko ennen treeniä:
Näytä lapsellesi vaippapino ja kerro tälle, että perjantaista (tai minä päivänä aloitattekaan harjoitukset) lähtien niitä ei enää tarvittaisi.
Muista esittää muutos iloisena asiana: ”Pian sinun ei tarvitse enää käyttää näitä vaan voit kuljeskella nakupellenä!”
Fellom kertoo, että tässä koko harjoituksen juju lapsen vinkkelistä: ”Ei lapsia kiinnosta pottaharjoitukset, mutta heistä on ihanaa viettää aikaa vaatteetta”, Fellom sanoo.
Varmista, että kotoa löytyy kaikki treeniin tarvittava:
- Monta tukevaa pottaa (kodin jokaiseen tilaan, jossa vietätte aikaa)
- Paljon juotavaa ja suolaista, janottavaa syötävää (tarkoitus on, että niin lasta kuin vanhempia pissattaa usein)
- Siivousvälineitä vahinkojen siivoamiseksi
- Löysiä housuja lapselle sekä matkapotta, kun käytte jossain muualla
- Säärystimiä ja polvisukkia lämmittämään housutonta lasta kylmällä säällä.
Pottatreeniviikonlopun kulku
Päivä 1
Kun lapsi herää, nouskaa kaikki ylös ja aloittakaa päivä yhdessä. Muista, että et laita lapsellesi minkäänlaisia housuja vaan annat hänen viettää päivän vaatteetta vyötäröstä alaspäin.
Vahtikaa lasta vuorotellen niin, että joka kerta kun näyttää siltä, että lapsella on vessahätä, toinen teistä on valmiina viemään hänet lähimmälle potalle.
Muistakaa pitää paljon juomia ja suolaista naposteltavaa tarjolla kaikille, jotta jokaisen täytyisi käydä potalla/pöntöllä mahdollisimman usein.
Joka kerta kun sinun tai puolisosi on käytävä vessassa, menkää sinne kaikki yhdessä. Näin lapsi näkee kerta toisensa jälkeen kaikki vessassa käymisen vaiheet.
Juhlistakaa pottatanssilla lapsen onnistunutta potalla käyntiä joka kerta – myös silloin, kun vain pieni liru osuu pottaan.
Tanssin lisäksi voit tietenkin kehua myös muilla tavoin. Kun lapsi on onnistunut tekemään pottaan jotain noin 10-12 kertaa, on ”pelin henki” käynyt hänelle selväksi ja hän alkaa pyrkiä potalle itsenäisesti.
Jos lapsellesi sattuu vahinko älä sano: ”Ei se mitään.” Sen sijaan sano – hieman pettyneellä äänellä : ”Pissan ja kakan kuuluu mennä pottaan.” Siivotkaa sitten vahingon jäljet yhdessä. Muista kuitenkin: Älä huuda lapsellesi äläkä anna hänen ymmärtää, että vahingossa olisi jotain hävettävää. Vahinkoja tulee sattumaan.
Ennen päivä- ja yöunia lapselle kerrotaan, että on aika käydä potalla (älä koskaan kysy lapselta, haluaako hän käydä potalla, sillä lapsen vastaus on tavallisimmin ”ei”). Laita lapselle vaippa ennen unia, paitsi jos uskot, että hän pysyy kuivana unien ajan.
Päivä 2
Toimi samoin kuin ensimmäisenä päivänä sillä erotuksella, että voitte käydä ulkoilemassa yhdessä iltapäivällä tunnin ajan. Odota, kunnes lapsesi tekee pissat pottaan, ja lähde sitten ulos heti.
”Tarkoitus on, että lapsi opii vessassa käymisen ja ulos menemisen kuuluvan yhteen. Hän oppii käymääm pissalla käskystä ennen kuin lähdette minnekään”, Fellom neuvoo.
Muista, että kodin ulkopuolella lapsella voi olla päällä löysät housut, mutta ei mitään niiden alla – ei vaippaa eikä alushousuja.
Tavoitteena on selvitä ulkoilusta kuivana, mutta ota toki mukaan puhdas vaatekerta vahinkojen varalta. Ota mukaan myös matkapotta, mutta sen käyttö ei Fellomin mukaan ole kovin todennäköistä tässä vaiheessa.
Fellom suosittelee pysyttelemään kävelymatkan päässä kotoa; esimerkiksi reissu läheiseen leikkipuistoon on hyvä idea.
Päivä 3
Toimikaa, kuten ensimmäisenä ja toisena päivänä, mutta käykää ulkoilemassa kaksi kertaa: kerran aamupäivällä ja kerran iltapäivällä.
* * * * * * * * * * * * * * *
Elämä treeniviikonlopun jälkeen
Anna lapsen olla kotona housutta seuraavan kolmen kuukauden ajan. Unien aikaan vaipat on sallittu, ja päivähoidossa lapsella voi olla jalassaan löysät housut (ei vaippaa, ei alushousuja).
Fellom uskoo, että alushousut tuntuvat lapsen päällä samalta kuin vaippa, mistä saattaa seurata takapakkia. Kun lapsi on onnistunut olemaan kuivana kolme kuukautta, voi alushousut ottaa taas käyttöön eikä kotonakaan tarvitse enää kulkea housutta.
Kun olet poissa kotoa, pidä matkapotta mukana ja selvitä aina lähimmän vessan sijainti.
Mitä jos ohjelma ei toiminut toivotulla tavalla?
Lapsi ei sittenkään ollut vielä valmis treeneihin. Odota 6–8 viikkoa ja yritä sitten uudestaan.
Lue myös:
Lähde: Babycenter