Kesällä jättiläistavaratalo Harrods muutti leluosastonsa asetelmaa radikaalisti. Sen sijaan, että lelut luokiteltaisiin sukupuolen mukaan, Harrods luokittelee erilaiset lelut teemoittain. Miten on suomalaisten lelukauppojen laita?
Viimeksi päivitetty 1.10.2012
Englannissa on kyllästytty varsinkin tytöille pakkosyötettyyn vaaleanpunaiseen maailmaan. Lasten tuotteissa esiintyviä sukupuolistereotypioita vastaan on kehitetty kokonainen kansanliike, Pinkstinks.
Myös kaupalliset tahot ovat heränneet. Lontoolainen luksustavaratala Harrods muutti kesällä leluosastonsa uuteen uskoon. Sen sijaan että leluja kaupiteltaisiin sukupuolen mukaan, kauppa on rakentanut leluhyllynsä erilaisten teemojen alle.
”Olen sitä mieltä, että yhä useampi lapsi leikkii hyvin erityyppisillä leluilla. Halusimme luoda tasapainon”, osaston pääsuunnittelija Matt Smith kertoo.
Lue myös: Onko imetysnukke sopiva lelu?
Suomessa vahva sukupuolikategorisointi
Jyväskyläläiset lelukaupat näyttävät seuraavaan edelleen vahvaan sukupuolijakoon perustuvaa lajitteluperiaatetta.
Toys R Us -lelujätin Jyväskylän myymälä on rakennettu sukupuolijaon ehdoin. Tila on jaettu vaaleanpunaisella ja mustalla laatoituksella, jotka halkaisevat kaupan tyttöjen ja poikien puoliksi.
”Näkisimme mielellämme, että tyypilliset niin sanotut tyttöjen lelut voitaisiin myös myydä pojille. Tämä tuplaisi nukkejen myynnin saman tien. Lapset eivät todellisuudessa leiki näin. Myöskään asiakkaiden tapa ostaa leluja ei noudata tätä ajatusmallia. Tyttömme leikkii prinsessavaatteilla ja nukeilla ja poikamme leikkii autoilla”, myyntijohtaja Anders Gylling kertoo.
Todennäköisesti emme tule näkemään lelujätti Toys R Usin siirtymistä sukupuolettomaan leluhyllytykseen.
”Olemme ajatelleet asiakkaitamme ja yrittäneet tehdä myymälöistämme selkeitä ja joissa asiakkaan on helppo asioida ja löytää tuotteet. Noudatamme samaa logiikkaa kuin vaatekaupat, jossa on omat osastot naisille ja miehille”, Gylling kertoo.
Kyse on myös konseptista ja siitä miten lelujätti on määritellyt lelumyyntinsä tehtäväksi. Maailmanlaajuisen ketjun konseptia ohjaillaan Tanskasta käsin, eikä hyllyjärjestystä noin vain muuteta. Sokoksella ei olla aivan yhtä tiukkoja, vaikkakin kaupassa on selvä hyllyjako tytöille ja pojille.
”Meillä on tyttöjen ja poikien lelut erikseen. Voimme muuttaa osastojärjestystä, jos niin päätämme”, lastenosaston myynti- ja palveluvastaava Virpi Pälvimäki kertoo.
Lue myös: ”Mä haluun noi kaikki”
Tyttöjen pehmoeläimet?
Sekä Sokoksen että Toys R Usin myymälöissä pehmoeläimet on sijoitettu tyttöjen puolelle. Lautapelien lisäksi pehmolelut ovat juuri se lelutyyppi, joka ei kuulu selvästi kummallekaan sukupuolelle.
Sokoksen Pälvimäen mukaan etenkin Angry Birds -pehmolelut ovat enemmän poikien leluja. Pehmolelut siirretään toisena myyntikautena erilleen poikien ja tyttöjen osastoista pääkäytävälle.
Toys R Us –lelukaupan hyllyvalintaa puolustetaan liikkeessä sillä, että pehmoeläimet jäävät tyttöjen ja poikien osastojen väliin. Puoliväli näyttää kuitenkin olevan tyttöjen vaaleanpunaisilla laatoilla koristellulla puolella.
Lue myös: Leikki kehittää lasta
Asiakkaiden palaute ristiriitaista
Lelukauppojen järjestys muuttuu ainoastaan, jos asiakkaat toivovat sitä. Näin kävi Englannissa, jossa varsinkin vaaleanpunainen tyttömaailman kaupitteleminen pikkutytöille häiritsi asiakkaita. Häiritseekö suomalaisia lelukauppojen asiakkaita hyllyjärjestyksellä rakennettu sukupuolijako?
”Ei häiritse. Lähinnä se auttaa. Minun tyttöni elää vaaleanpunaisessa maailmassa ja poikani elää poikamaailmassa”, Tiina Koivunen kertoo etsiessään lelua tytölleen Toys R Us -liikkeessä.
Jyväskylän Sokoksen leluosastolla seikkaileva Anna Nuortimo on eri mieltä.
”Lelujen sijoittaminen tyttöjen ja poikien osastoille ei ole pelkästään hyvä asia. Eri osastot saattavat ohjata pysymään lelun ostajia sukupuolen määräämässä kategoriassa. Minusta leluja voisi tarjota lapsille sukupuolesta riippumatta”, Nuorimo sanoo.
Lähde: Huffington Post
Lue myös:
Luo hyvät edellytykset lapsen leikeille
Leikki ja yhteispeli syntyvät yleensä spontaanisti. Näiden vinkkien avulla voit oppia tietoisesti luomaan hyvät edellytykset yhdessäololle lapsen kanssa.
Äiti! Anna isän riehua
Monet äidit eivät tykkää, että lasten kanssa riehutaan. Lue, mitä lastenpsykiatri Jukka Mäkelä kertoo riehakkaasta kosketuksesta.
Tavaraa tuutin täydeltä
Joulupukki tulee ja tuo lisää leluja. Onko lelutulvalle mitään muuta vaihtoehtoa? Mitä pukinkontista voisi löytyä, jos ei kymmenittäin leluja?