Lihasta saa paremmin imeytyvää hemirautaa. Hemirauta on tärkeää raskausaikana, sillä raskausaikana raudan tarve on normaalia suurempi. Etenkin raudan saannin kannalta punaista lihaa on pidetty tärkeänä osana raskausajan ruokavaliota. Uudet ravitsemussuositukset kuitenkin neuvovat vähentämään punaisen lihan, leikkeleiden ja makkaroiden syömistä.

Viimeksi päivitetty 6.2.2017

Hemiraudan lisäksi punainen liha ei tarjoa mitään erityistä aineosaa, jota raskausaikana tarvittaisiin. On myös hyvä muistaa, ettei hemiraudan takia tarvitse syödä punaista lihaa. Hemirautaa saa nimittäin todella hyvin myös kalasta ja kanasta. Esimerkiksi kanan rautapitoisuus on 1,5 mg / 100 g. Naudan jauhelihassa on vain hieman enemmän rautaa: 1,8 mg / 100 g.

 



 

Rautaa kannattaa hankkia myös rautapitoisista kasviksista raskausaikana, sillä niin turvaa myös vitamiinien ja kuitujen saantia. Huom! Kasvisperäinen rauta imeytyy paremmin, jos nauttii ruokailun yhteydessä C-vitamiinipitoisia tuotteita (esimerkiksi appelsiinin jälkiruoaksi).

Punainen liha ei ole kiellettyjen listalla

Punaisen lihan syöminen ei ole kielletty tuote raskausajan ruokavaliossa. Kannattaa kuitenkin muistaa kohtuus. Päivittäistä punaisen lihan syömistä ei nimittäin enää suositella.  

”Paljon lihaa syövät saavat paljon kovaa rasvaa, jolla tiedetään olevan epäedullisia vaikutuksia. On alustavaa näyttöä siitä, että lihapitoinen ruokavalio saattaa muuttaa suolistomikrobistoa huonoon suuntaan. Mitkä sitten ovat terveysvaikutukset raskausaikana, asiaa tutkitaan vielä”, kliinisen ravitsemustieteen dosentti Kirsi Laitinen Turun Yliopistosta kertoo. 

Runsas punaisen lihan syöminen tiedetään lisäävät myös syöpäriskiä.

 

Kasvikset, marjat, täysjyvätuotteen ja omega-3-rasvat tärkeimmät seikat raskausajan ruokavaliossa!  

Lihapitoinen ruokavalio on keskimäärin myös muuten yksipuolinen, sillä runsas lihan syöminen vie tilaa muilta ravintorikkaammilta ruoka-aineilta. Lihapitoisen ruokavalion suurin riski lieneekin juuri ravinnon yksipuolistumisessa.

Jos haluaa syödä punaista lihaa päivittäin, kannattaa pitää huolta siitä, että saa riittävästi myös erilaisia kasviksia ja täysjyväviljatuotteita päivittäin. Kasvisten ja täysjyväviljojen monipuolinen syöminen osana päivittäistä ruokavaliota on hyvin tärkeää raskausaikana: Sikiö tarvitsee kasvisperäistä folaattia solujen rakentumiseen. Omega-3-rasvahapot tukevat puolestaan sikiön aivojen kehittymistä.  

Yksipuolinen liharuokavalio lisää raskausajan riskejä

Jos raskausajan ravitsemus pyörii lihan, tyydyttyneen rasvan ja sokerin ympärillä, ollaan niin odottajan kuin myös sikiön ravitsemuksen kannalta hyvin ongelmallisessa tilanteessa.

Yksipuolinen, eläinrasvaa, kolesterolia ja runsaasti hemirautaa sisältävä ruokavalio saattaa suurentaa raskausdiabeteksen riskiä. Terveellisen ruokavalion tiedetään puolestaan ehkäisevän raskausdiabetesta. Raskauden aikainen epäterveellinen, lihomista edistävä ruokavalio on myös yhdistettyä verenpaineen kohoamisriskiin sekä pre-eklampsiariskiin.

Lähde mukaan tutkimukseen!

Suunnitteletko lasta? Oletko raskaana (rv 16 tai alle) ja asut Turun seudulla? Turun yliopistossa tehdään tutkimusta suolistomikrobiston vaikutuksesta raskausdiabetekseen. Lähde mukaan tutkimukseen, niin saat tietoa myös omasta suolistomikrobistosta.

Tarkista raskausajan ruokavaliosi – syötkö sikiöystävällisesti?

Tämä artikkeli on osa raskausajan ruokavaliotyökalua. Jos haluat tarkemman arvion siitä, onko raskausajan ruokavaliosi kohdillaan, siirry työkaluun. Voit syöttää työkaluun tietoa ruokavaliostasi ja testi kertoo, mikä raskausajan ruokavaliossasi on kohdillaan ja miten voisit parantaa ruokavaliotasi.

Siirry työkaluun tästä!

 

Mitä mieltä olet artikkelista?