Odotusajan hehkeyden voi käydä ikuistamassa ammattilaiskuvaajalla. Valokuvaaja Anna Dammert kertoo, mitä raskausvalokuvaus pitää sisällään.

Viimeksi päivitetty 7.3.2011

Ammattimainen raskausvalokuvaus on Suomessa vielä melko uusi ilmiö. Kiinnostus on kuitenkin kasvussa, ja yhä useampi odottaja haluaa kauniin kuvamuiston raskaudestaan.

 



 

Valokuvaaja Anna Dammert uskoo suosion kasvavan tulevina vuosina edelleen. Ammattilaisvalokuvaajalla on kotikuvaajaa paremmat mahdollisuudet ikuistaa odotusajan tunnelma ja herkkyys kuvaksi.

”Ammattilainen kuvaa ihmisiä ja odottavia äitejä työkseen, kun taas kameraan tarttuva perheenjäsen on todennäköisesti kuvaamassa ensimmäistä tai toista kertaa raskaana olevaa naista. Ammattikuvaajalla on rutkasti kokemusta sekä kuvaus- ja valaisukalusto juuri tähän tarkoitukseen, ja hän myös kyselee, ohjaa, ideoi, ehdottaa ja kannustaa kuvattavaa. Tämä kaikki vaikuttaa siihen, minkälaisia tunnelmia kuviin saa tallennettua, kertoo Dammert.

 

Tyypillisesti odotusajan kuvaukseen tulee ensimmäistä lastaan odottava nainen, joka haluaa tallentaa tärkeän ajan kuvamuistoiksi.

”Ensimmäisen vauvan tuloon valmistaudutaan huolella, ehkä eri lailla suunnitelmallisesti kuin toista tai kolmatta lastaan odottavien kohdalla”, Dammert pohtii.

 

Kahdeksas kuukausi paras ajankohta


Raskauskuvaus voidaan toteuttaa joko yksilökuvauksena tai yhdessä perheenjäsenen kanssa: kuvaan voi siis ottaa mukaan myös puolison tai lapsen. Paras ajankohta kuvaukselle on kahdeksas raskauskuukausi, kun vatsa on muhkea mutta ei vielä laskeutunut.

 

”Kahdeksannella kuulla saadaan kuviin se ihana vatsan pyöreys, ja vatsa on vielä korkeammalla kuin viimeisen raskauskuukauden aikana. Aiemminkin voidaan toki kuvata, jos tuntuu että se sopii omaan tilanteeseen paremmin”, Dammert sanoo.

Valokuvaus suunnitellaan yhdessä kuvattavan kanssa. Raskauskuvia voidaan ottaa studiossa, miljöössä tai kuvattavan kotona ja kuvat saa mielensä mukaan mustavalkoisina, seepian sävyisinä tai värillisinä.Kuvausaika on yleensä vajaa tunti.

”Aluksi tutustutaan ja keskustellaan, millaisia kuvia kuvattava haluaa. Kun ajatus kuvasta on yhdessä muodostunut, mietitään sopivat vaatteet ja mahdollinen rekvisiitta kuntoon. Sen jälkeen kokeillaan eri asentoja ja ehkä myös liikettä kameran edessä, katsotaan yhdessä kuvia ja keskustellaan niistä, otetaan lisää kuvia.”

Monet odottajat sanovat etukäteen, etteivät onnistu kuvissa tai eivät osaa olla kameran edessä, mutta kuvauksen aikana ennakkoluulut karisevat.

 

 

”Odottajat ovat ylpeitä vauvamasustaan, eikä hyviä asentoja ole vaikea löytää. Kuvia otetaan usein  profiilissa niin, että mahan muoto tulee komeasti esille, sekä suoraan edestä. Vain luovuus on rajana”, toteaa Dammert.

Tavallisin kuvaustapa on vatsa paljaana, mutta kuvaukseen kannattaa varata myös mieleisiä vaatteita.

”Kuvaukseen voi ottaa mukaan muutaman erilaisen vaatekerran, mieluiten yksivärisiä ja vartalonmyötäisiä. Ennen kuvausta tulisi välttää ihoon jälkiä jättävien vaatteiden pitämistä, eli löysät ja mukavat vaatteet päälle”, Dammert ohjeistaa.

 

Masukuva vaikka tauluksi


Odotusajan valokuvat ovat parhaimmillaan herkkiä ja tunnelmallisia, kauniita muistoja ainutlaatuisesta elämäntilanteesta. Anna Dammert rohkaiseekin käyttämään kuvia osana kodin sisustusta:

 

 

”Raskausvalokuvia laitetaan kehyksiin osaksi perheen jo olemassaolevaa kuvakollaasia, mutta usein  ihmiset ovat vähän arkoja teettämään kuvista suurempia tauluja, vaikka näissä hienot kuvat pääsisivät parhaiten oikeuksiinsa. Miksei kauniista kuvistaan ja muistoistaan saisi nauttia tuomalla ne näkyväksi ja näyttäväksikin osaksi kodin arkea?”

 

Teksti: Hanna Brockman
Kuvat: Anna Dammert
 

 

 

Odotusajan valokuvausta tarjoavat Suomessa muun muassa nämä kuvaajat ja kuvaamot:

www.annadammert.fi
www.ninadodd.com
www.valokuvapalvelu.fi
www.studiohappymoment.eu
www.vipmark.com
www.merenheimo.com
www.annikamiettinen.com
www.tuomasheinonen.com
www.kauniskuva.com 

Mitä mieltä olet artikkelista?