Mitä nuorempana lapsen saa pois vaipoista, sen parempi, ajattelee moni. Lastenlääkäri esittää kuitenkin tyystin toisenlaisen näkemyksen asiaan ­– liian varhain aloitetusta pottailusta voi hänen mielestään koitua jopa vakavaa haittaa lapselle.

Viimeksi päivitetty 3.7.2012

Lapsen potalle oppiminen on eräs taaperoiän virstanpylväs, jota odotetaan innolla. Moni vanhempi haluaa mahdollisimman pian eroon vaipparallista ja pottatreenit voidaan aloittaa joskus jo vauvaiässä. Aikaisin potalle oppimista pidetään yleisesti hyvänä ja tavoiteltavana asiana.

Lasten kuivaksi oppimiseen ja siihen liittyviin vaikeuksiin erikoistunut yhdysvaltalainen urologi Steve Hodges kuitenkin jyrähtää täysin toisenlaisen mielipiteen: hänen mukaansa alle 3-vuotiaita ei tulisi potattaa vielä lainkaan.

”Varhain aloitettu pottaharjoittelu saattaa johtaa myöhempiin ongelmiin, kuten yökasteluun, ummetukseen, virtsatietulehduksiin sekä pissa- ja kakkavahinkoihin”, Hodges varoittaa.

Lue myös: Koska pottakouluun?

Ei Suomen käytäntö

Terveydenhoitaja Laura Merivirta neuvola Nupusta kertoo, että  Suomessa ei ole olemassa mitään ikärajaa pottailun aloittamiselle. Alle 3-vuotiaana aloitettu pottailu ei ole suomalaisen neuvolakäsityksen mukaan vaarallista tai haitallista.

Suomessa aletaan puhua kuivaksi opettelusta yksivuotisneuvolassa. Tarkoituksena on ottaa pottailu ja vessaharjoittelu osaksi päivärutiineja.

”Ohjeistamme ainoastaan, että lapsen pitää osata istua, jotta voi olla potalla. Lisäksi ohjeistamme samoin kuin Hodges, että vanhempien pitää ottaa vastuu vessassa käymisestä.

Tämä tarkoittaa, että käydään 2–3 tunnin välein vessassa, vaikka lapsi olisi sitä mieltä, ettei ole hätä”, Merivirta kertoo.

Sillä ei ole väliä tuleeko pottaan tai pönttöön joka kerta jotain. Potalla tai pöntöllä ei myöskään ole hyvä istua kovin pitkää aikaa kerrallaan. Tärkeää on tehdä potta tutuksi lapselle.

”Täytyy myös muistaa, että pottailulla tai kuivaksi opettelulla ei ole kiirettä, sillä jokainen lapsi on yksilö ja etenee omaa tahtiaan. Potalle ei myöskään kannata pakottaa. Jos näyttää siltä, ettei lapsi ole yhtään kiinnostunut tai potta pelottaa, voi asiaa hyvin lykätä”, Merivirta sanoo.

Teksti: Jarkko Uro

Pidättely johtaa ongelmiin

Aikaisin aloitetun pottailun vaara piilee Hodgesin mukaan pissan ja kakan pidättämisessä. Kun lapsi oppii pottailun, hän oppii tietenkin myös pidättämään – mutta saattaakin pidättää liikaa ja liian usein, jolloin virtsarakko kehittyy väärin.

”Lapset eivät mielellään halua keskeyttää tekemisiään mennäkseen potalle. Niinpä he pidättävät herkästi niin kauan kuin vain suinkin pystyvät. Tämä on riskialtista, sillä jatkuva sulkijalihaksen puristaminen pissan pidättelyksi paksuntaa virtsarakkoa. Paksun virtsarakon tuntoaistimukset ovat huonommat ja sen kapasiteetti pienempi. Kun lapsen pissalle menon viivyttelystä tulee usein toistuva tapa, kehittyy rakosta yhä paksumpi ja lopulta se alkaa tyhjentyä itsekseen”, Hodges selittää.

Ulosteen pidättely voi puolestaan aiheuttaa pulmia sekä suolistossa että virtsarakossa.

”Ulostemassat kerääntyvät peräsuoleen heti rakon taakse. Peräsuoli saattaa venyä ulosteen mukana halkaisijaltaan kahdesta sentistä kymmeneenkin senttiin. Samalla virtsarakko liiskaantuu pois tieltä, eikä pysty pitämään enää samaa määrää virtsaa sisällään. Rakkoa kontrolloivat hermot voivat myös häiriintyä, jolloin rakko toimii hallitsemattomasti.” 

Taaperoikäkin vaipoissa

Hodgesin mukaan pottailulla ei siis ole mikään kiire, vaan vaipoissa olemisesta on suoranaista hyötyä.

”Vastaanotollani käy noin 100 lasta viikossa. Varhain pottailun aloittaneita, toistuvista virtsatientulehduksista kärsiviä lapsia kohtaan päivittäin. Sen sijaan vaipoissa olevia virtsatietulehduksia potevia ei tule vastaan koskaan”, hän sanoo.

”Aikaisin potalle oppineet saavat herkemmin ongelmia siksi, että he saavat liian varhain itsenäisesti päättää, onko heillä hätä vai ei. Se johtaa helposti liialliseen pidättämiseen. Vaipoissa olevat tekevät tarpeensa heti, kun tuntevat tarvetta. Tulee myös muistaa, että virtsarakko tarvitsee neljä vuotta kehittyäkseen ja kasvaakseen ­– ja vaippojen käyttö helpottaa rakon maksimaalista kehittymistä”, Hodges uskoo.

Lue myös: Vauvatta asti vaipatta

Muistutusta kahden tunnin välein

Kun pottatreenit sitten aloitetaan, Hodges kehottaa harjoittelevien ja juuri potalle oppineiden lasten vanhempia tarkkaavaisuuteen.

”Muistuta lasta vessakäynnistä kahden tunnin välein. Älä kysy lapselta, onko pissa- tai kakkahätä, sillä hän todennäköisesti vastaa kieltävästi. On sinun tehtäväsi ohjata lapsi vessaan tarpeeksi usein. Tarkkaile myös lapsesi ulosteita ja kakkaamisväliä”, hän suosittaa.

Hodges on kirjoittanut aiheesta myös kirjan nimeltä It´s no accident. Kirjaan liittyvät nettisivut täällä.

Keskustele aiheesta foorumilla: Pottailu!

Teksti: Hanna Brockman
Kuva: Crestock 

Lähteet:

Babble.com: The Dangers of Potty Training Too Early
It´s no accident

Lue myös:

Kestovaipat selviksi
Tällainen on kaksivuotias!
Tällainen on kolmivuotias!

Mitä mieltä olet artikkelista?